Coach Wout van Aert bevestigt: “Het plan is dat Wout voluit gaat in de tijdrit”

Foto: Photo News

De vraag van 1 miljoen voor Belgische Tour-fans dit weekend was: gaat Wout van Aert zaterdag volop zijn kans voor de ritzege in de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles? Gezien zijn tijdrijders- en klimcapaciteiten is een Van Aert op zijn best één van de topkandidaten voor de ritoverwinning. Maar durft de Belgische kampioen tegen de klok een week voor het WK wielrennen in Imola nog zo diep te gaan? Het positieve antwoord kwam vrijdagavond van Mathieu Heijboer, head of performance van Team Jumbo Visma.

LEES OOK. Zes vragen over de cruciale tijdrit van de Tour de France: kan Pogacar nog over Roglic wippen?

Mathieu Heijboer, head of performance van Team Jumbo Visma, bevestigde vrijdagavond in de AD-talkshow In het Wiel dat Wout van Aert voluit zal gaan in de tijdrit. “Het plan is dat Wout voluit zijn kans gaat in de tijdrit. Dat soort beslissingen nemen we samen. Hij ziet het zitten en wij ook, dus hij gaat er voor. Het wordt wel moeilijk voor hem om te winnen. Hij zal in de eerste 30 vlakke kilometers een gat moeten slagen met de topklimmers. Wout is tegenwoordig ook een echte klimmer natuurlijk, maar er is nog wel een verschil tussen een Wout en een Primoz Roglic die voluit bergop rijdt. Als Wout de tijdrit wil winnen heeft hij allicht een buffer van zo’n veertig seconden nodig op Roglic aan de voet van La Planche des Belles Filles.”

Bij Jumbo-Visma hebben ze veel vertrouwen in hun gele trui Roglic. “Het parcours lijkt een beetje op dat van het WK tijdrijden in Bergen en daar werd hij tweede achter Dumoulin. Als Primoz zaterdag bespaard blijft van pech, zien we het wel goed komen. We hebben de allerbeste Primoz die we kennen in deze Tour en hij is ijzersterk in tijdritten. Hij verloor wel het Sloveens kampioenschap tijdrijden tegen Pogacar maar toen was hij nog niet goed in conditie en was hij misschien iets te zelfzeker nadat hij een week eerder Pogacar had geklopt op het Sloveens kampioenschap op de weg.”

LEES OOK.Dit zijn de starttijden van de Belgen en de toppers in de klimtijdrit van de Tour de France

Wout van Aert: “Aan mijn motivatie zal het niet liggen”

“Ik heb nog niets beslist over de tijdrit. Dat zien we morgen wel”, liet Van Aert vrijdag meteen na de etappe nog niet in zijn kaarten kijken. “Ik heb altijd goesting om er voor te gaan, maar ik heb ook mensen rondom mij die mij afremmen wanneer dat nodig zou zijn. Aan mijn motivatie zal het alvast niet liggen, maar mijn trainers moeten bekijken hoe realistisch de combinatie met het WK is. Zij kunnen inschatten wat ik nodig heb om volgende week nog top te zijn. Als de combinatie mogelijk is, zal ik de kans morgen niet laten liggen. Aan 95 procent zal ik morgen niet rijden. De keuze gaat tussen er 100 procent voor gaan of gewoon zorgen dat ik op tijd binnen ben. Alles of niks.”

Van Aert werd vrijdag wel geholpen door de gunstige wedstrijdomstandigheden, waardoor hij niet te hard hoefde te werken voor gele trui Roglic. “In het begin werd nochtans hard gereden. Cavagna moest er blijkbaar alles nog even uitpersen . En ook de finale was nog stevig. Maar ik ben rustig binnen kunnen komen. Het is heel goed voor Primoz Roglic dat we op een veilige manier naar de finish zijn kunnen komen want de finale was toch niet echt geschikt voor een massasprint. Ons werk zit er bijna op. Het is nu aan Roglic om het morgen af te maken.”

Hoe dan ook, verkennen doet Van Aert morgen wel, met Roglic en Dumoulin. “Het is wel de bedoeling dat ik samen met Tom (Dumoulin) en Primoz (Roglic) zal verkennen, met hen doorheen de dag ga. Dat kan ook wel meespelen in mijn beslissing.”

Als Van Aert er vol voor zou gaan in de tijdrit, is hij wel van plan om van fiets te wisselen. “Dat is een persoonlijke keuze, iedereen voelt dat anders aan. Ik heb al gemerkt dat ik harder kan klimmen als ik op de pedalen kan lopen. Dat gaat voor mij nu eenmaal beter met mijn koersfiets dan met die tijdritfiets.”

Door Bram Vandecapelle en Maarten Delvaux
AANGERADEN