TikTok vecht verbod van Trump aan bij rechter

Bron © BELGA

Foto: AP

TikTok en haar moedermaatschappij ByteDance proberen via de rechter het verbod dat door de regering-Trump is uitgevaardigd van tafel te krijgen. Ze hebben een klacht ingediend tegen het decreet van de Amerikaanse president waarmee Amerikaanse bedrijven wordt verboden zaken met hen te doen.

De president zou buiten zijn boekje zijn gegaan toen hij de app wilde verbieden. Hij deed dat volgens het Chinese bedrijf vanwege politieke redenen in plaats van om een “ongebruikelijke en buitengewone bedreiging” voor de VS te stoppen, zoals de wet voorschrijft. TikTok stelt dat het verbod ook in strijd is met de Amerikaanse grondwet, specifiek met het recht op vrije meningsuiting van het bedrijf.

LEES OOK. Trump bant TikTok vanaf zondag in de VS: zal de app nu doodbloeden? En wat met Belgische gebruikers?

De acties van Trump zouden “een online gemeenschap vernietigen waar miljoenen Amerikanen samenkomen om zich te uiten”, aldus de klacht. Het bedrijf beweert ook dat het Amerikaanse ministerie van Handel “bewijs negeerde” waaruit blijkt dat TikTok zich inzet voor de privacy en veiligheid van zijn Amerikaanse gebruikers.

bekijk ook

Downloaden van TikTok en WeChat vanaf zondag verboden in VS

ZO ZIT DAT. Wat maakt TikTok zo populair en waarom wil Donald Trump de app verbieden?

Door blg
AANGERADEN
Meest recent