Ook dat nog: uitbundige renner denkt dat hij in Ronde van Luxemburg eerste profzege boekt, maar dan komt de aap uit de mouw

De Ronde van Luxemburg 2020 blijft verbazen. Na rennersprotest in rit twee en een vrachtwagen op het parcours in rit vijf, was het aan Santiago Buitrago om de schijnwerpers op zich te krijgen. De 20-jarige Colombiaan van Bahrain-McLaren dacht zijn allereerste profzege te boeken, iets wat hij uitbundig vierde. Zij het niet dat er in de slotetappe nog een ronde moest gereden worden...

BEKIJK OOK. Opnieuw heibel in de Ronde van Luxemburg: vrachtwagen veroorzaakt valpartij in afdaling

De (pijnlijke) beelden:

De zege in de slotrit was uiteindelijk voor de Deen Andreas Lorentz Kron. Eindwinnaar Diego Ulissi werd tweede, Jan Bakelants vierde en Aimé De Gendt zevende. De Gendt eindigt derde in het algemene klassement, op 27 seconden van Ulissi. Tim Wellens sluit af op een vierde plek en Bakelants eindigt als zesde.

Ook dat nog: uitbundige renner denkt dat hij in Ronde van Luxemburg eerste profzege boekt, maar dan komt de aap uit de mouw
Foto: Photo News

“Mooi afscheidscadeau”

Met een ware kattensprong kon Andreas Kron (Riwal) zaterdag nog vanachter de rug van Diego Ulissi naar de ritzege springen in de slotetappe van de Ronde van Luxemburg. Kron pakte zo zijn eerste profzege en bekroonde zichzelf ook nog met de witte trui als beste jongere in het eindklassement.

Volgend seizoen maakt de 22-jarige Deen de overstap naar Lotto Soudal. “Na een toch wel heftig begin kon ik dankzij de ploegmakkers wat in de luwte blijven. Ik spaarde zo wat energie voor de finale. De wedstrijd spatte echt open toen we aan de plaatselijke ronden begonnen met daarin telkens de beklimming van de Pabeierberg. Uiteindelijk kon ik in de slotkilometers gaan aanvallen met Clément Champoussin. Spijtig genoeg sloten er nog enkele renners bij ons aan. In de daaropvolgende spurt kon ik Diego Ulissi alsnog remonteren en het halen. Mijn eerste zege als prof is binnen”, glunderde Kron.

Volgend seizoen zal Andreas Kron te bewonderen zijn in het shirt van Lotto Soudal. “Ik ben blij dat ik mijn team Riwal kan bedanken met een zege. Dit is toch een mooi afscheidsgeschenk. Mijn toekomst ligt inderdaad in België waar ik volgend seizoen voor Lotto Soudal zal rijden.”

Ook dat nog: uitbundige renner denkt dat hij in Ronde van Luxemburg eerste profzege boekt, maar dan komt de aap uit de mouw
Foto: Photo News

Planckaert is blij met bergtrui: “Mooie opsteker in deze turbulente koers”

Baptiste Planckaert (Bingoal-Wallonie Bruxelles) was donderdag een eesrte keer mee in de lange vlucht tijdens de derde etappe van de Ronde van Luxemburg. Hij verzekerde zich toen van 11 bergpunten waarmee hij leider werd in het bergklassement. De Spanjaard Sergio Roman Martin Galan snoepte hem de koppositie weer af, vrijdag na de 4e etappe, maar uiteindelijk wist Planckaert tijdens de afsluitende etappe zaterdag alsnog beslag te leggen op die groene trui.

“Wou ik nog eindlaureaat worden van het bergklassement, dan moest ik mee gaan in een vroege vlucht”, begon Planckaert na afloop. “Dat deed ik ook. Sergio Roman Martin Galan had zich laten verrassen maar kon met de hulp van een ploegmakker wel aansluiten bij onze kopgroep. Ik verwachtte van dan af een verbeten strijd voor de bergtrui, maar op de tweede helling van de dag zag ik mijn naaste concurrent niet nadat ik weer als eerste was boven gekomen. Ik was zo al virtueel leider. En plots was er ook geen Sergio Roman Martin Galan meer te bespeuren in onze kopgroep. Hij had moeten lossen en was blijkbaar niet al te best.”

Baptiste Planckaert moest dan enkel maar de rit uitrijden om zeker te zijn van zijn zaak. “Het was best nog een lastige rit en deze groene trui is toch een mooie opsteker voor mijn Ronde van Luxemburg. Het werd me wel een turbulente rittenkoers. Vandaag moet er weer een incident geweest zijn. Gisteren botste ikzelf nog bijna tegen een tractor die op het parcours kwam. Ze hebben nog een werkpuntje voor wat betreft de veiligheid in deze Ronde van Luxemburg. Voor de rest is het hier wel goed. De hotels zijn in orde en ook de wegen zijn perfect en lopen goed. Enkel het verkeer nog.”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN