OdeGand van start

Foto: David Van Hecke

Gent -

Met een concert van flamencogitarist Patricio Grande, bijgestaan door zanger Jose Ligero en danseres Sofia Yero is om halftwee deze middag in de Minardschouwburg OdeGand van start gegaan. In een heel andere constellatie dan de voorbije jaren, want met noodgedwongen veel minder volk. “Maar we zijn echt blijf dat we de mensen toch een programma konden aanbieden” aldus festivaldirecteur Veerle Simoens, na afloop van het eerste concert. “Het was gisteren nog even bang afwachten of het met de artiesten die uit Frankrijk moesten komen wel zou lukken. Maar ze zijn hier.”

OdeGand trekt in ‘normale’ jaren met 6.000 betalende bezoekers overdag een volle Gentse binnenstad, en met het avondconcert en afsluitend vuurwerk erbij komt men makkelijk aan 10.000 bezoekers. Dit jaar moet OdeGand het met 1.400 bezoekers stellen. Niet omdat er geen interesse was, want de tickets vlogen heel snel de deur uit. Corona uiteraard. In de binnenstad zelf was OdeGand veel minder zichtbaar dan andere jaren: geen Sint-Baafsplein dat bruist van de activiteit, geen stad vol vlaggen en animatie. OdeGand stak alle energie in de essentie van het festival: muzikanten een podium en een publiek geven en hen bij elkaar brengen. Flamencogitarist Patricio Grande kreeg dan ook een grandioos applaus door na enkele nummers één zinnetje te zeggen: “We zijn zo blij dat we na zo een lange tijd weer op een podium mogen spelen.” Rechtveren in de zaal mocht niet, maar het publiek reageerde heel enthousiast.

In de loop van de dag zijn er nog concerten in onder meer de Sint-Baafskathedraal, de Sint-Jacobskerk, de Oude Vismijn. Onnodig ze allemaal op te sommen, u kan er toch niet meer naartoe. Ook alle tickets voor OdeGand Soirée, waarbij het publiek in drie shiften op bootjes op de Leie rondgevaren wordt, en op een aantal geheim gehouden plaatsen kan genieten van een concert aan de kade, zijn de deur uit.

Voor andere concerten tijdens Gent Festival van Vlaanderen zijn wel nog tickets beschikbaar, al is vlug beslissen ook daar de boodschap. www.gentfestival.be

Rudy Tollenaere

AANGERADEN
Meest recent