Rampeditie voor Belgen dreigt in 24 Uur van Le Mans: “Racen voor lege tribunes, het blijft zeer triestig”

Foto: Photo News

De kans is klein dat er na afloop van de 24 Uur van Le Mans een Belgische succesje te vieren valt. Drie van de vier landgenoten waren nog voor kwartwedstrijd zo goed als uitgeschakeld voor winst in hun klasse. Vooraan lijkt Toyota zonder veel problemen naar een derde opeenvolgende overwinning te rijden.

Maxime Martin, Laurens Vanthoor, Adrien De Leener en Christophe d’Ansembourg. Enkel eerstgenoemde mag nog hopen een podiumplaats, in de hoogste GT-categorie. Aan het stuur van zijn Aston Martin Vantage domineerde de Brusselaar de openingsuren van de Franse uithoudingsklassieker, maar teammaats Tincknell en Lynn hadden meer moeite om aan de oprukkende Ferrari’s te weerstaan. Bij het vallen van de nacht lag de Aston Martin derde in de klasse, maar slechts op een handvol seconden van de categorieleider. Een hele opkikker voor Martin, die de afgelopen twee jaar nooit in aanmerking kwam voor de zege.

“Het waren de ergste twee edities van de 24 Uur van Le Mans van mijn leven”, aldus de Brusselaar. “Als je zelfs aan het stuur van een fabrieksmachine al na het eerste wedstrijduur weet dat je schijn van een kans maakt, omdat de wagen gewoon vier à vijf seconden per ronde langzamer is, dan is Le Mans een hele lange race. Maar dit jaar lijkt het beter te lopen. De afgelopen jaren hadden we nogal wat problemen met de banden, en die lijken nu opgelost.”

Lege tribunes

Toch is Martin niet onverdeeld gelukkig. “We moeten voor lege tribunes races, en zeker in Le Mans is dat heel triestig”, stelt Martin in een reactie op de coronamaatregelen. “Normaal gezien staat er hier 200.000 man langs de baan, en dat maakt Le Mans zo bijzonder. Ik ben er nog altijd niet uit waarom de maatregelen hier zo strikt zijn, maar misschien is dit gewoon een fase die we door moeten.”

Ook Laurens Vanthoor maakt met zijn Porsche deel uit van de GTE Pro-categorie, maar de bolide van de Limburger kwam nooit in het stuk voor. De 911 mist wat snelheid op de rechte stukken, maar dat is niet het enige euvel waarmee Vanthoor en co af te rekenen kregen. Na vijf uur wedstrijd verdween de wagen voor lange tijd in de pitbox. Twaalf ronden gingen zo verloren, de kans dat Vanthoor zijn klassezege van 2018 herhaalt is zo herleid tot nul.

Voor Adrien de Leener en Christophe d’Ansembourg zat de wedstrijd er nog voor het einde van het eerste wedstrijduur op. De teamgenoot van De Leener kon met zijn Porsche maar net een rondtollende Ferrari ontwijken, maar belandde wel in de grindbak. De wagen van d’Ansembourg moest de strijd staken met elektrische problemen.

Voorin maakte het Zwitserse Rebellion-team zich sterk dat ze in de hoogste prototypeklasse topfavoriet Toyota het leven zuur kon maken. Niet dus. De Japanners draaien hun rondjes met een verschroeiende regelmaat, en beide bolides hadden na kwartwedstrijd al één ronde of meer voorsprong.

Door Gert Vermersch
    AANGERADEN
    Meest recent