Patrick Lefevere en Jan Bakelants over “Evenepoel vs Pogacar” en Van Aert: “Hij kan de Tour winnen, maar moet hij dat willen?”

Foto: BELGA

In Vive le Vélo waren onder anderen Patrick Lefevere en Jan Bakelants te gast. Beide heren kennen natuurlijk de koers als hun broekzak en dus mochten ze uitgebreid debatteren over de Tour van Wout van Aert en de toekomst van Remco Evenepoel.

LEES OOK. Lefevere: “Voor Wout van Aert was Deceuninck – Quick-Step eerste keuze” (+)

“Of ik spijt heb dat Wout niet voor ons rijdt? Dat is larie achteraf natuurlijk”, aldus Lefevere. “Maar goed, ik heb ooit met hem gepraat. Vergeet echter niet dat hij een contract had hé. Ik had ooit de saga Frank Vandenbroucke meegemaakt, toen ik hem heb weggehaald bij Lotto. Of ik het risico had moeten nemen? Ja. Ik ben waarschijnlijk niet zo braaf als de mannen van Jumbo want de UCI heeft niet gereageerd. Het is de taak van hen om dat niet goed te keuren. Natuurlijk, ik ken de interne keuken van Nick Nuyens niet en hoe sterk alles in elkaar zat. Het proces loopt nog maar de UCI zou in normale omstandigheden zoiets nooit goedkeuren.”

Maar moet Van Aert bij Jumbo-Visma blijven nu hij laat zien dat hij nog veel meer in zijn mars heeft? “Hij is er nog maar net”, lacht Lefevere. “Jullie zeggen dat er nog meer inzit, maar ieder jaar is anders. Philippe Gilbert heeft ook ooit een wonderjaar gehad, Wout heeft nu een wonderjaar. Maar hij wint waarschijnlijk wel de groene trui als hij hier zonder Tourkopman is.”

LEES OOK. Terwijl Van Aert in de Tour schittert, blikt Nick Nuyens wrang terug: “De koers is opnieuw mijn hobby geworden” (+)

Jan Bakelants ziet het nog iets groter voor de man met wie hij vaak gaat trainen. “Ik denk hij met deze klimtrein van Jumbo-Visma, in een Tour die nog iets meer op zijn lijf geschreven is, in staat is om die eventueel te winnen. Maar de vraag is: moet hij dat willen? Hij kan zoveel andere dingen waar hij veel minder moeite voor moet doen, en die hij ook nog niet gewonnen heeft. Hij kan perfect Roubaix winnen en de Ronde van Vlaanderen of Luik-Bastenaken-Luik. Moet hij dan willen wat het minst waarschijnlijk is terwijl er vijf, zes doelen zijn die veel minder mentale energie gaan kosten?”

Patrick Lefevere en Jan Bakelants over “Evenepoel vs Pogacar” en Van Aert: “Hij kan de Tour winnen, maar moet hij dat willen?”
Foto: Pool via REUTERS

Druk

Lefevere vult aan: “Gaat hij het ook aankunnen als hij dezelfde druk had gehad als Roglic vanaf dag één? Om de Tour te moeten winnen. Je ziet ook vaak dat een underdog boven zichzelf uitsteekt in een dienende rol, wat Wout absoluut gedaan heeft. Natuurlijk, in Milaan-Sanremo reed hij niet in die dienende rol. Dat hij dit niet nog vijf jaar gaat doen? Wij bekijken dat door een Vlaamse bril. Wat wil hij, wat wil het team? Dat bepaalt het.”

“Ik ken Wout als een mentaal extreem sterk renner”, repliceert Bakelants. “Het WK in Zolder is daar een typevoorbeeld van. Hij viel toen samen met Mathieu van der Poel. Terwijl die eronderdoor ging, vond Wout zichzelf terug. Hij raapte dat hele veld op en won die veldrit. En de steun die hij nu gaf aan Roglic, die verwacht hij terug in de klassiekers. Als je ziet hoe hij omringd kan worden, dan zijn er weinig ploegen waar hij zich zou kunnen verbeteren.”

Patrick Lefevere en Jan Bakelants over “Evenepoel vs Pogacar” en Van Aert: “Hij kan de Tour winnen, maar moet hij dat willen?”
Foto: AFP

Remco vs Tadej

Natuurlijk werd er ook even gebabbeld over dat andere Belgische supertalent, Remco Evenepoel.

“Remco tegen Pogacar in de Tour? Ik hoop het”, aldus Lefevere. “Voor mij is dat natuurlijk heel moeilijk. Vier jaar geleden speelde hij nog voetbal. Hij doet dingen die onwezenlijk zijn. Waar eindigt dat, ik weet het niet. Ik ben eigenlijk even nieuwsgierig als jullie. Of ik nog op de rem ga staan? Ik heb begrepen dat dit geen zin heeft (lacht). Hij zal nu ook wel gekeken hebben naar Pogacar en het moeilijk gehad hebben om zich te bedwingen.”

“Over Remco durft ik niets meer te zeggen”, aldus Bakelants. “Alles wat hij aanraakt, verandert in goud. Maar hij moet nog altijd zijn eerste grote ronde rijden. Maar als er evenveel tijdritkilometers in de Tour liggen, dan moet hij de Tour rijden. Wie ligt er nu wakker van de Giro?”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN
Meest recent