Danny van Poppel snelt naar winst in Gooikse Pijl, Philippe Gilbert in laatste rechte lijn gegrepen: “Lastig jaar achter de rug”

 

 ©  Photo News

Danny van Poppel heeft zondag de 17e editie van de Gooikse Pijl (1.1), met start en finish na 9 ronden of 200,7 kilometer in en rond Gooik, op zijn naam geschreven. De 27-jarige Nederlander liet in een massasprint onder meer Gerben Thijssen en zijn landgenoot Arvid de Kleijn achter zich. Jordi Meeus werd vierde voor Sasha Weemaes.

Vincent Van Genechten

Van bij de start probeerden diverse renners een vroege uitval op te zetten. Na talrijke pogingen slaagden, na één ronde koers, Laurenz Rex, Thimo Willems, Jason van Dalen, Mario Spengler en Piotr Havik daar toch in. Dit vijftal kreeg een maximale voorgift van 3 minuten van het peloton waarin vooral de mannen van Alpecin-Fenix en Deceuninck-Quick Step het tempo bepaalden.

Jelle Wallays zette nog wat extra spanning op de benen en trachtte in zijn eentje de kloof naar de kopgroep te overbruggen. De grote groep liet hem echter niet begaan en rekende Wallays snel weer in. Die actie zorgde er wel voor dat de kloof tussen beide groepen in een ruk slonk naar amper anderhalve minuut. Iljo Keisse zette er op 60 kilometer van de finish nog een laagje bovenop en zo werd er opnieuw fiks aan de achterstand geknabbeld.

Piotr Havik en Laurenz Rex zagen de bui al hangen en gingen op hun beurt versnellen. Havik spartelde nog het langste tegen maar op 54 kilometer van de finish kregen we dan toch een algemene hergroepering en was weer alles te herdoen. Net na het ingaan van de voorlaatste ronde muisden Thimo Willems, Gianni Marchand en Peter Schulting er vanonder.

Jelle Wallays bracht het peloton weer zeer snel samen. Er bleef heel nerveus gekoerst worden. Net voor het ingaan van de slotronde slaagde een groep met dertien renners erin zich los te wrikken van het peloton. Daarin figureerden Belgisch kampioen Tim Merlier, Stijn Steels, Bert Van Lerberghe, Philippe Gilbert, Milan Menten, Boy van Poppel, Lionel Taminiaux, Arvid de Kleyn, Jan-Willem van Schip, Gianni Marchand, Wouter Wippert, Daan van Sintmaartensdijk en Taco van der Hoorn.

Voor Philippe Gilbert en Bert Van Lerberghe ging het nog allemaal te traag. Ze trokken in de aanval en sloegen meteen een mooie kloof. Het leek alsof die twee zouden uitmaken wie met de bloemen huiswaarts zou mogen. Alpecin-Fenix trok het peloton echter op een lint en met nog slechts 150 meter te rijden werden Gilbert en Van Lerberghe gegrepen. Belgisch kampioen Tim Merlier kende pech en kon zijn kans niet gaan in de massasprint waarin Danny van Poppel zich de sterkste toonde.

De Nederlander volgt daarmee de Duitser Pascal Ackermann op op de erelijst.

 

 ©  Photo News

“Heb lastig jaar achter de rug”

Het was al van 2 oktober 2018 geleden dat Danny van Poppel nog eens het zegegebaar mocht maken. Zondag in het Vlaams-Brabantse Gooik was het echter opnieuw prijs. De Nederlander hoopt nu nog eens een reeksje te kunnen neerzetten. Van Poppel nam in de Strijlandstraat de maat van iedereen na een massasprint. Die kwam er nadat Philippe Gilbert en Bert Van Lerberghe in de laatste rechte lijn, op zowat 150 meter van de eindmeet, gegrepen werden door het peloton.

“De laatste ronde was het één chaos. Ik wist dat er twee renners voorop waren. Eens voorbij de rode vod van de laatste kilometer zag ik hen opdoemen en was het onze taak om hen te remonteren en te sprinten voor de zege”, meldde Danny van Poppel na afloop.

“Die overwinning geeft me een enorm goed gevoel. Het is een raar seizoen, maar bovenal zit mijn sportdirecteur Steven De Neef hier in het organisatiecomité. Ik heb een heel moeilijk jaar achter de rug. Te veel ups and downs. De ploeg bleef evenwel steeds achter mij staan en geloofde ook nog altijd in mijn kunnen. Aan Hilaire Van Der Schueren heb ik ook zeer veel steun gehad. Ik kreeg dit weekend nog een berichtje van hem om me succes te wensen. Het doet zoveel deugd vertrouwen te krijgen van de mensen die in je geloven en blijven geloven.”

Danny van Poppel hoopt nu een reeksje te kunnen opzetten. “Ik trek binnenkort naar Frankrijk voor Parijs-Camenbert. Dan komt de BinckBank Tour eraan. Daar wil ik mij zeker laten opmerken en dan komen de klassiekers eraan. Het was al een poos geleden dat ik nog eens het zegegebaar kon maken. Ik was het haast verleerd maar dit smaakte zoet.”

 

 ©  Photo News

Thijssen: “Heb diep gezeten”

Gerben Thijssen maakte zijn rentree in de Druivenkoers van Overijse na een zeer zware val tijdens de openingsavond van de Zesdaagse van Gent vorig jaar. Daarna volgden de Brussels Cycling Classic, de Heistse Pijl, de Antwerp Port Epic en zondag de Gooikse Pijl. In de Gooikse Pijl sleepte Thijssen een mooie tweede plaats uit de brand nadat het er lange tijd naar uitzag dat zijn kopman Philippe Gilbert zou gaan sprinten voor de zege.

“Van Lerberghe en Gilbert waren in volle finale gaan aanvallen”, legde Thijssen uit. “Ik dacht dat de zaak geklonken was. Wij hoefden niet mee te werken, onze kopman reed aan de leiding van de koers. Op 400 meter van de eindmeet zag ik het tweetal echter rijden. Zij leken omzeggens stil te staan. Zo hard ging het er bij ons aan toe. Ik schoof op en kon zo alsnog tweede worden.”

“Het waren vooral de mannen van Alpecin-Fenix die het gat naar Gilbert toe reden. Zij wilden ongetwijfeld Tim Merlier in stelling brengen om alsnog een zege te boeken in zijn Belgische kampioenstrui.”

Op de openingsavond van de Gentse Zesdaagse smakte Gerben Thijssen staalhard tegen de piste in ‘t Kuipke. Het begin van een zeer lange revalidatie.

“Ik heb heel diep gezeten”, vervolgde Gerben Thijssen. “Ik moest opnieuw leren stappen, eten en noem maar op. Op dat moment bekijk je het leven helemaal anders. Ik ben heel tevreden dat ik na zo hard werken hier al kan staan. Ik hervat pas. Schrik om mee te sprinten heb ik stilaan niet meer. Dat had ik de eerste koersen wel. Ik verzuurde hier op 50 meter van de eindmeet volledig en moest zo Danny van Poppel laten voorgaan.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten