Geheime documenten tonen aan: banken in binnen- en buitenland helpen miljarden verdacht geld wit te wassen

Bron © De Tijd

Themabeeld Foto: ap

Banken, ook bij ons, laten nog altijd duizenden miljarden aan criminele opbrengsten, smeergeld en ander “vuil geld” circuleren. Dat blijkt uit geheime Amerikaanse documenten die het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) kon onderzoeken.

In de documenten is er sprake van meer dan 2.000 miljard dollar aan verdachte transacties die via banken de wereld werden rondgestuurd. Vaak maken de eigenaars van het geld gebruik van postbusvennootschappen of andere constructies om hun identiteit te verhullen.

In één op de vijf gelekte documenten duiken klanten op met een adres in de Britse Maagdeneilanden. Ook andere notoire schuiloorden zoals Cyprus, Hongkong, de Verenigde Arabische Emiraten en Zwitserland werpen een mistgordijn rond de banktransacties op.

Ook alle Belgische grootbanken duiken in de documenten op. Meer dan 360 van de ruim 2.100 documenten die werden onderzocht verwijzen naar ons land.

De vier Belgische grootbanken ING, KBC, Belfius en BNP Paribas Fortis komen allemaal voor in de FinCEN Files. Hun rekeningen zijn gebruikt voor verdachte geldstromen die variëren van enkele duizenden tot ettelijke miljoenen euro.

Belgische grootbanken

In een geval is vanaf een Belgische bankrekening in één keer een half miljard dollar overgeschreven naar een rekening op naam van een postbusvennootschap op de Britse Maagdeneilanden.

In België zegt de Nationale Bank dat de financiële instellingen steeds meer investeren in de strijd tegen het witwassen. Maar “we zien nog dagelijks significante tekortkomingen waaruit blijkt dat, ondanks goede intenties, de concrete realisatie op het terrein ernstige mankementen vertonen”, aldus NBB-woordvoerder Geert Sciot.

Het onderzoek is gebaseerd op een lek van ruim 2.100 witwasmeldingen tussen 2011 en 2017. Uit die gelekte informatie blijkt onder meer ook dat Noord-Korea jarenlang geld heeft witgewassen en internationale sancties omzeilde via een reeks lege vennootschappen en met de hulp van China. Dat gebeurde door geld via bekende banken in New York te verplaatsten, zo blijkt uit vertrouwelijke documenten die in bezit zijn van het Amerikaanse NBC News.

Door tg
AANGERADEN