Tom Dumoulin zat diep tijdens strijd tegen blessures: “Ik dacht aan stoppen”

Foto: AP

Tom Dumoulin is weer écht wielrenner. Drie weken lang toonde hij zich weer langzamerhand de oude, nadat blessures bijna twee jaar van zijn carrière afnamen. De Nederlander is goudeerlijk: “Ik dacht aan stoppen.”

Voor Tom Dumoulin was er de voorbije jaren best veel zwarte sneeuw: de ene blessure volgde de andere op, darmklachten verknoeiden de seizoensstart en vlak daarna brak corona uit. De Nederlander spreekt altijd rechtdoor en gaf na de slotrit van de Tour toe dat hij heel diep zat in die periode. “Ik heb echt een verschrikkelijke tijd gekend”, vertelde hij aan de Nederlandse NOS. “Het stoppen stond me nader dan het doorgaan. Die knieblessure, darmklachten.. En toen kwam corona.”

Maar Dumoulin is terug. In een dienende rol voor Roglic, maar ook met een uitstekende tijdrit op La Planche des Belles Filles. “Ik ben trots op het niveau dat ik gehaald heb. Dat ik mee heb gedaan om de winst tijdens de tijdrit en zevende word in de eindstand… Als je me dat in april gezegd, ik had je niet geloofd. Mijn waarden waren vergelijkbaar met toen ik wereldkampioen tijdrijden werd. Dat is fantastisch. Daarom was ik nog meer verbaasd toen ik zag dat Pogacar nog zoveel sneller was.”

Pas deze week beslist Dumoulin over zijn deelname aan het WK in het Italiaanse Imola. “Het ligt eraan hoe ik me voel. Het is onder voorbehoud. Met bondscoach Koos Moerenhout had ik afgesproken om te kijken hoe ik deze Tour overleefde. Ik wil mezelf ook niet overdoen en dat meenemen naar volgend jaar. Daar hebben we ook niks aan.”

Door Laurens Van Heuverswijn
AANGERADEN