Cultuuragenda. Gent Festival geeft een muzikale injectie voor de ziel

 

 © Steven Hendrix, Klaas Vandromme

GENT -

Met OdeGand ging zaterdag Gent Festival van Vlaanderen van start. Coronaproof. Een festival met alvast de meest explosieve voorbereiding ooit. De organisatoren moesten het programma drie keer omgooien. Maar het staat er nu, en de ticketverkoop loopt.Maar er is ook literatuur met Stefan Hertmans en dans met Femke Gyselinck en muziektheater met Griet Desutter. En Bij De Vieze Gasten zetten ze de Brugse Poort op stelten.

Gent Festival van Vlaanderen: kiezen en beslissen

Gent Festival van Vlaanderen ging zaterdag van start met OdeGand. Zondag waren er zowel ’s morgens als ’s namiddags concerten in de tuin van het Karmelietenklooster in de Burgstraat.

Vandaag maandag 21 september is er in het Museum voor Schone Kunsten met de performance SPIRO de feestelijke openingsvoorstelling met dansers en musici. Voorstellingen om 12u30, 18u30 en 20u45. Er zijn nog tickets.

Voor de uitvoeringen van Für Jan Van Eyck door het Collegium Vocale van dirigent Philippe Herreweghe zijn geen tickets meer beschikbaar. De eerste uitvoering heeft dinsdagavond 22 september plaats, in de Sint-Baafskathedraal, in aanwezigheid van koning Philip en koningin Mathilde.

Voor de andere voorstellingen van Collegium Vocale zijn wel nog tickets beschikbaar.

Vanaf vrijdag 25 september begint ook de reeks uitvoeringen van alle symfonieën van Beethoven op diverse locaties door een aantal grote Belgische orkesten in een beperkte bezetting. De negen symfonieën, gespreid over drie dagen. Alle concerten worden twee keer gespeeld. Tickets.

Boekvoorstelling De Opgang Stefan Hertmans uitverkochtDinsdag 22 september, Vooruit

Stefan Hertmans heeft een nieuw boek. Het verhaal van dit boek vertrekt van een huis in het Patershol dat Hertmans in de zomer van 1979 kocht. Achteraf stelde hij vast dat de vroegere bewoner een SS’er was geweest. Twintig jaar later verkocht Hertmans het huis en ging hij op zoek naar wat er zich tijdens de oorlog in dat huis had afgespeeld. Het evenement, dat georganiseerd wordt in samenwerking met boekhandel Paard Van Troje, en waarop (vooraf) gesigneerde exemplaren van het boek te koop zijn, is uitverkocht. Er is enkel een wachtlijst. Wie toch een gesigneerd boek wil kan mailen naar gent@paardvantroje.be en het boek vanaf 22 september in Paard Van Troje aan de Kouter afhalen.

Matt Watts TrioDonderdag 24 september, Huis van Alijn, Kraanlei, 21 uur

De maandelijkse concerten op de laatste donderdag van de maand in het Huis van Alijn gaan niet langer door op de zolder, maar verhuizen naar de kapel, omdat daar meer plaats is en er coronaproof kan georganiseerd worden.

Donderdag concerteert de Amerikaanse Singersongwriter Matt Watss er. En hij doet dat niet alleen maar brengt zowel Nicolas Rombouts als Kapinga Gysel mee.

Reserveren moet vooraf, per bubbel van 1 /2 / 3 of 4 via mail naar vrienden@huisvanalijn.be . Het aantal plaatsen is beperkt. Vermeld de namen van alle personen in je bubbel.

Tickets kosten 5 euro: overschrijven op RK BE25 4412 0680 7182 met vermelding Livemuziek@Alijn 24/09.

Tiende BOMfestival Bij’ De Vieze GastenVan vrijdag 25 tot en met zondag 27 september, op tientallen locaties in de Brugse Poort, gratis

Van vrijdag 25 tot en met zondag 27 september 2020 organiseert Bij’ De Vieze Gasten het tiende BOMfestival. Op vrijdag 25 en zaterdag 26 september 2020 spelen tientallen artiesten hun voorstellingen, concerten en performances in de huizen, tuinen, kelders en zolders van bewoners van de Brugse Poort. Op zondag 27 september 2020 viert Fixatief, een collectief voor beeld en woord, zijn 15e verjaardag. Met een Opgetoging door en een fototentoonstelling in de Kastanjestraat. Dat alles dan ook nog eens gratis.

Griet Desutter doet het met Ella FitzgeraldZondag 27 september, Baracita ICC, 15 uur

Actrice Griet Desutter maakte samen met Walter Janssens een muzikale theaterproductie rond de muziek van Ella Fitzgerald, the Queen of Jazz. Desutter acteert en danst, en laat zich op de drums bijstaan door Bernd Coene. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, maar ook voor volwassenen. De voorstelling gaat over verdrietig zijn, en hoe muziek je weer blij kan maken. En over nooit opgeven. Tickets via Uitbureau.

Amongster semi-akoestischDonderdag 24 september, XYZ Lounge Zebracomplex, 22 u, gratis

Songwriter Thomas Oosterlynck aka Amongster won in 2014 De Nieuwe Lichting met sterke songs gegoten in een sfeervol indie jasje. De groep heeft ondertussen twee platen uitgebracht en is nu te horen in een semi-akoestische trio bezetting met naast Oosterlynck, Robbe Vekeman (percussie/drums) en Roos Denayer op gitaar en zang. Oude en nieuwe nummers kregen een uitgepuurd arrangement waarbij de essentie van de songs en ook de stem optimaal tot hun recht komen, zowel intieme huiskamers als in middelgrote zalen.

Femke Gyselinck danst Joni MitchellVan woensdag 23 tot vrijdag 25 september, Vooruit.

Na ‘Flamer’, het duet met broer en STUFFdrummer Lander, maakt de Gentse performer en choreograaf Femke Gyselinck ‘Moving Ballads’. Gyselinck gaat op zoek naar verhoudingen tussen popmuziek en moderne dans, lyrics en lyriek, uitbeelding en verbeelding.‘Moving Ballads’ neemt de etymologische betekenis van het woord ballade - een ‘gedanst lied’ - letterlijk. Pianist-componist Hendrik Lasure componeert voor deze performance een ballade die muzikaal en tekstueel het oeuvre van Joni Mitchell omvat. Er zijn voor de voorstellingen van donderdag en vrijdag nog een beperkt aantal tickets beschikbaar.

Spreej doet het alleenVrijdag 25 september, Dokbox, Koopvaardijlaan,

Spreej kan u misschien nog kennen van het hiphopduo Safi & Spreej. Spreej zette zijn muzikale activiteiten een tijdlang op waakvlam, maar Johannes Verschaeve van The Van Jets hielp hem de vlam weer aanwakkeren. Spreej sloeg aan het schrijven en liet ondertussen Lostboydemigod op de wereld los. Tickets via Democrazy.

Samenstelling: An Rosiers, Rudy Tollenaere, Klaas Vandromme, Steven Hendrix

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent