Archeologen vinden 27 doodskisten van 2.500 jaar oud in Egypte: “Grootste ontdekking in zijn soort”

Bron © De Standaard

In Egypte hebben archeologen in totaal 27 sarcofagen opgegraven die meer dan 2.500 jaar geleden begraven werden. Iets meer dan een week geleden werden er al dertien gevonden, nu nog eens veertien. Het zou gaan om één van de grootste ontdekkingen in honderd jaar.

De opgravingen gebeurden bij een recent ontdekte heilige site in Saqqara, 25 kilometer ten zuiden van hoofdstad Caïro. Eerder deze maand werden er al dertien houten sarcofagen gevonden, nu komen er nog veertien bij. De sarcofagen zijn nog volledig gesloten en bevatten menselijke mummies.

De necropolis in Saqqara werd gebouwd omstreeks 2.700 voor Christus door de architect Imhotep. Het wordt beschouwd als één van de oudste ter wereld. Saqarra staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Behalve de necropolis ligt in Saqqara ook de beroemde trappiramide van Djoser.

Foto’s tonen hoe kleurrijk de houten kisten werden beschilderd, met bruine en blauwe motieven. ”De eerste onderzoeken tonen aan dat deze sarcofagen volledig gesloten zijn en niet zijn geopend sinds ze begraven werden”, meldt het bevoegde Egyptische ministerie van Oudheden.

Het Noord-Afrikaanse land heeft de laatste jaren al vaker vondsten gemeld. Dat moet onder meer het toerisme bevorderen, dat sterk teruggevallen is sinds 2011 toen er politieke instabiliteit kwam na de val van president Hosni Moebarak.

bekijk ook

Archeologen verrast als ze eeuwenoude sarcofaag openen tijdens live-uitzending: “Dit is ongelooflijk”

Egypte opent na meer dan 60 jaar een van de oudste piramides voor het publiek

Graf van 4.500 jaar oud ontdekt in Egypte

AANGERADEN