Vijf vragen over het BK aan bondsvoorzitter Tom Van Damme: “Kijk thuis of zoek een rustig plekje, met mondmasker”

Foto: BELGA

Corona leek heel lang roet in het eten te zullen gooien maar vandaag is het zo ver. In het West-Vlaamse Anzegem vindt het BK wielrennen plaats voor eliterenners, zowel voor mannen (profs) als vrouwen. Bondsvoorzitter Tom Van Damme beantwoordt vijf vragen over de titelstrijd ten tijde van corona.

Hoe belangrijk is dit BK voor de federatie?

“Heel belangrijk! Het is het visitekaartje voor al onze renners, niet enkel voor de toppers uit de World Tour. Het is voor de continentale en procontinentale ploegen één van de afspraken van het jaar. Vandaar dat we er absoluut op stonden om een mooie datum te vinden.”

Was de door de Internationale Wielerunie UCI voorziene datum, 23 augustus, toch niet beter geweest?

“Op een bepaald moment was het voor ons in België onmogelijk om te organiseren in augustus. Die maatregel is intussen teruggeschroefd maar het was te laat om alles om te draaien. Met de dinsdag tussen het einde van de Tour en het wereldkampioenschap hebben we een goede datum gevonden. Achteraf bekeken? Met achteraf bekeken koop je niets.”

Twee tenoren, Wout van Aert en Remco Evenepoel, zullen er om verschillende redenen niet bij zijn. Hoe jammer is dat?

“2020 is een heel speciaal jaar voor iedereen. Voor de ploegen, voor de organisatoren en zeker ook voor de renners. Iedereen moet zich aanpassen en die flexibiliteit vind ik niet meer dan normaal. Wat niet wegneemt dat het jammer is als bepaalde grote namen ontbreken, zeker als dit het gevolg is van een blessure.”

Wat voor een wedstrijd verwacht u?

“Een zeer open wedstrijd. Met die speciale aanloop kan het bij de mannen een heel boeiend verloop worden. En als ik deskundigen mag geloven, zullen zij die de Tour hebben gereden het in het begin iets moeilijker hebben maar verder in de wedstrijd zal hun conditie boven komen drijven. Ik denk dat we boeiende wedstrijden gaan zien, zowel bij de vrouwen als bij de mannen.”

Welk advies geeft u aan de wielerliefhebber?

“Blijf thuis of ga op een rustige plaats staan, langs het parcours. Doe zeker en vast uw mondmasker aan en houdt voldoende afstand. Start- en aankomstzone zijn sowieso vrij van publiek.”

Door gvdl
AANGERADEN