Proces rond gerechtelijk onderzoek humanitaire visa start in november, zonder getuigenverhoor

Bron © BELGA

Foto: rr

Het dossier over fraude met humanitaire visa wordt op 30 november en op 2 december behandeld voor de correctionele rechtbank van Antwerpen. Dat is maandag met alle partijen overeengekomen op een inleidende zitting.

De advocaten van Melikan Kucam wilden bij de start van het proces Lies Verlinden, de kabinetsmedewerkster van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), en negen benadeelden oproepen om te komen getuigen, maar de rechtbank vond dat niet nodig.

Kucam staat samen met nog negen andere beklaagden terecht, onder wie ook zijn echtgenote en zijn zoon. Hij zou zich laten betalen hebben om mensen aan een humanitair visum te helpen. Die visa werden uitgereikt in het kader van de reddingsactie van christenen uit het oorlogsgebied in Syrië.

Met een humanitair visum konden deze mensen op een veilige en legale manier naar België reizen om in ons land asiel aan te vragen. Kucam was een van de particulieren die in samenspraak met het kabinet van Theo Francken de lijsten opstelde met kandidaten voor zo’n humanitair visum.

De beklaagden worden vervolgd voor feiten van mensensmokkel, passieve omkoping en criminele organisatie. Daar staan gevangenisstraffen tot 15 jaar op en geldboetes tot 150.000 euro per slachtoffer. Kucam heeft de feiten altijd ontkend.

AANGERADEN
Meest recent