Honderden Britse postbusbedrijven leiden naar tandarts in Vlaanderen

Bron © BELGA

Foto: ss

De belangrijkste stroman die opduikt in de FinCEN Files, woont in Vlaams-Brabant. Het gaat om een tandarts wiens naam opduikt op de jaarrekeningen van 385 Britse postbusbedrijven die opduiken in de gelekte geheime Amerikaanse witwasmeldingen, de FinCEN Files. Dat schrijven Knack, De Tijd en Le Soir maandag. De man ontkent alle betrokkenheid.

“Ik weet van niets. Mijn handtekening - een cirkel en twee lijnen - kan door iedereen vervalst worden”, reageert de man als hij geconfronteerd wordt met zijn handtekening onder verschillende jaarrekeningen.

Maar hoe zit het dan met al die verdachte geldstromen? “Dan moet ik een miljonair zijn en wij hebben ons huis pas twee jaar gekocht. Wij hebben niks. Zelfs geen auto. Ik heb alleen twee oude fietsen”, luidt de reactie.

LEES OOK. Belgische banken genoemd in nieuw financieel schandaal: waarom helpen ze bij witwassen van ‘vuil’ geld en worden ze dan niet gecontroleerd?

Alle vennootschappen die de handtekening opgaven, lijken te zijn opgezet door hetzelfde agentschap, IOS, opgericht door ex-bankiers uit de Letse hoofdstad Riga. Daar woonde de man uit Vlaams-Brabant in een vorig leven.

Zondag maakte het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), waar voor ons land De Tijd, Knack en Le Soir aan meewerken, bekend dat banken nog altijd voor duizenden miljarden aan mogelijk criminele opbrengsten, smeergeld en ander “vuil geld” blijven verwerken.

AANGERADEN
Meest recent