Vooronderzoek naar doping in de Tour: “Nairo Quintana wordt geviseerd”

 

 ©  EPA-EFE

De champagne van Tadej Pogacar is nog niet verteerd of er hangt al een dopingschaduw over de Tour de France. Arkéa-Samsic bevestigt maandag dat het in de laatste week van de Tour onderzoekers over de vloer gehad heeft. Volgens L’Equipe zouden die vooral aandacht gehad hebben voor kopman Nairo Quintana en zijn broer Dayer. “Wij steunen onze renners, maar mocht blijken dat er zich wel degelijk dopingpraktijken hebben voorgedaan, zullen we meteen maatregelen treffen”, zegt ploegmanager Guillaume Hubert.

rahe, wic, hc

Het vooronderzoek werd geopend door het parket van Marseille, bevestigde procureur Dominique Laurens. Zij heeft het tegenover AFP over “de ontdekking van meerdere geneesmiddelen (...) en een methode die als doping gekwalificeerd zou kunnen worden”. Afgelopen woensdag werd een huiszoeking gedaan in het hotel van wielerteam Arkéa-Samsic, die gebeurde door gendarmes van het Central Office for the Fight against Environmental and Public Health Damage (OCLAESP). Onder meer de kamer van de broers Quintana en ploegmaat Winner Anacona werd doorzocht. Volgens Le Parisien werd bij die huiszoeking 100 milliliter zoutoplossing en injectiemateriaal gevonden. In Frankrijk is het bij wet verboden naalden op zak te hebben. In Colombia klonk het al wel dat Nairo Quintana sinds zijn passage bij de ploeg Colombia es Pasión in 2010 een no needle policy volgt.

Twee personen werden ondervraagd en staan 48 uur ter beschikking van het parket, het gaat om een persoonlijke arts en kinesist van Nairo Quintana. Maandag hebben Nairo en zijn broer Dayer Quintana zich vrijwillig aangeboden bij de politie in Parijs om een getuigenis af te leggen. Er zou hen onder meer gevraagd zijn waarom ze lege bidons terug naar de ploegwagen brachten en waarom er bebloede kleren in de kamer waren.

“Het klopt dat er vorige week een onderzoek heeft plaatsgevonden in ons hotel”, zegt ploegmanager Guillaume Hubert in een persbericht. “Het gaat maar om enkele coureurs en hun nauwe entourage, die niet op de loonlijst van onze ploeg staat. Het spreekt voor zich dat wij onze renners steunen, maar mocht blijken dat er zich wel degelijk dopingpraktijk hebben voorgedaan, dan zullen wij ons hier als team van distantiëren en meteen maatregelen treffen.”

Omdat Arkéa-Samsic aangesloten is bij het MPCC - de Vereniging voor Geloofwaardig Wielrennen, waartoe ook Lotto-Soudal behoort - zijn ze nog beperkter in het gebruik van bepaalde geneesmiddelen dan andere WorldTour-teams die uit die Vereniging zijn gestapt en die de Antidopingcode volgen die de internationale sporten hanteren.

Dayer Quintana 

Dayer Quintana ©  AFP

Arkéa-Samsic trok met Nairo Quintana als kopman naar de Tour maar de Colombiaan raakte uiteindelijk niet verder dan een zeventiende plaats in de eindstand nadat hij door een zware val zijn knie geblesseerd had. Het Franse procontinentale team heeft met Benjamin Declercq en Christophe Noppe twee Belgen in de rangen, maar zij waren er niet bij in de Tour. Doordat Arkéa-Samsic aangesloten is bij het MPCC, de Vereniging voor Geloofwaardig Wielrennen, waartoe ook Lotto-Soudal behoort, zijn ze nog beperkter in het gebruik van bepaalde geneesmiddelen dan andere WorldTourteams.

In de loop van de avond stuurde ook de UCI een persbericht de wereld in: “De UCI bevestigt dat het in communicatie is geweest met het Central Office for the Fight against Environmental and Public Health Damage (OCLAESP) en de Cycling Antidoping Foundation (CADF) als onderdeel van de juridische operaties die worden uitgevoerd door de Franse autoriteiten aan de zijlijn van de Tour de France. De UCI verwelkomt en ondersteunt de actie van alle betrokken partijen en zal de gepaste maatregelen nemen zodra ze kennis heeft genomen van de informatie verkregen door de Franse gerechtelijke autoriteiten.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten