Eerste boek over de Belgische geschiedenis van het Eurovisiesongfestival op komst

Jonathan Hendrickx (links) en Jasper Van Biesen (rechts) met Lisa del Bo, die in 1996 naar het Songfestival ging met ‘Liefde is een kaartspel’. Ze interviewden haar begin dit jaar voor hun podcast. Foto: RR

Het Eurovisiesongfestival bestaat volgend jaar 65 jaar, en dat wordt gevierd met het allereerste boek over de Belgische Songfestivalgeschiedenis. Auteurs achter het project zijn Jonathan Hendrickx (26) en Jasper Van Biesen (29), medeoprichters van de website songfestival.be, die dagelijks nieuws delen over ’s werelds grootste liedjeswedstrijd.

Dit jaar interviewden ze tal van Belgische ex-deelnemers zoals Nicole en Hugo, Xandee en Tom Dice voor hun succesvolle podcast, maar in het boek gaan ze nog een stap verder. Het duo sprak al met ruim twintig artiesten, en plant de komende weken nog interviews. “We fileren elke editie door stil te staan bij de Belgische preselecties en het feitelijke Songfestival”, zegt Hendrickx. “Bij mij begon de fascinatie in 2005, toen het Junior Eurovisiesongfestival in België werd georganiseerd. X!NK, Tonya, Thor, Laura: onze kandidaten waren enorm populair. Ik maakte er zelfs een sport van om de punten van alle edities uit het hoofd te leren. Ieder zijn hobby zeker?”

Het voorwoord van het boek, dat volgend jaar in maart verschijnt, is geschreven door Peter Van de Veire, de vaste Belgische presentator. “Maar hij is ook oprecht een grote fan”, zegt Hendrickx. “We zijn heel blij dat hij het voorwoord wilde maken.” Door corona werd het Songfestival in 2020 voor het eerst afgelast – er was wel een vervangshow. De editie van 2021 staat gepland voor 18, 20 en 22 mei en vindt plaats in Rotterdam. Hooverphonic zal ons land opnieuw vertegenwoordigen.

Door km
AANGERADEN