Bart De Wever (N-VA) in Gert late night: “We maken ze kapot vanuit de oppositie”

Bron © Gert Late NIght, Belga

Volgens Bart De Wever (N-VA) is een Vivaldi-coalitie nog goed mogelijk, maar die regering zal volgens de burgemeester van Antwerpen weinig goeds beloven. “Ze hangen aan elkaar met spuug en paktouw”, zei hij maandag tijdens de opnames van Gert late night aan de Antwerpse kade.

Zijn N-VA-partijgenoot Theo Francken was te gast in Gert late night. Maar ook burgemeester en partijvoorzitter Bart De Wever passeerde tijdens de opnames even aan de Evanna, de boot van Verhulst die nu aangemeerd ligt in Antwerpen.

Verhulst vroeg De Wever of de Vivaldi-coalitie nog toekomst heeft. “Ik denk dat ze zullen doorgaan”, zei hij. “Al zullen de blauwe vrienden op de knieën moeten gaan, en wat moeten doorslikken. Dan kan het doorgaan.”

Of die regering – een met veel ruzie, aldus Verhulst – wel veel goeds belooft? “We maken ze kapot”, blikte De Wever alvast vooruit. “We maken ze kapot in de oppositie, hé Theo. En dat zal ook niet moeilijk zijn. Ze hangen aan elkaar met spuug en paktouw.”

Terug naar het paleis

Maandagochtend leken de gesprekken tussen de Vivaldi-partijen (socialisten, liberalen, groenen en Vlaamse christendemocraten) op sterven na dood en preformateurs Egbert Lachaert en Conner Rousseau waren bereid de handdoek te gooien. Maar koning Filip weigerde hun ontslag en de preformateurs worden woensdag opnieuw op het paleis verwacht.

LEES OOK. Politicoloog Carl Devos over politieke chaos: “Definitieve einde van Vivaldi? Dat kan er straks helemaal anders uitzien”

N-VA-voorzitter Bart De Wever verwacht dat de formatiepoging een verlengstuk krijgt. “De blauwe vrienden moeten op de knieën, de mond opendoen en dan zal er wat moeten doorgeslikt”, aldus De Wever in ‘Gert late night’.

Tegelijk hoopt N-VA-Kamerlid Theo Francken dan weer dat “iedereen eens nadenkt, zeker ook CD&V”. “Laten we gewoon teruggrijpen naar dat historisch akkoord en dat uitvoeren. Dat zou beter zijn voor het land dan wat er nu op ons zal afkomen.”

Francken herhaalt dat het land een akkoord tussen PS en N-VA nodig heeft. “Een akkoord tussen de PS, de grootste partij en dominante politieke kracht in Wallonië enerzijds, en de N-VA, de grootste partij en dominante politieke kracht in Vlaanderen, anderzijds. Als dat akkoord er nu niet komt, dan zal het er zijn in 2024 of ‘28. Dat akkoord moet er komen om dit land opnieuw op zijn plooi te leggen en opnieuw marsrichting te geven.”

Over MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die de voorbije dagen kop van Jut was bij de andere onderhandelende partijen, zegt Francken onder meer dat hij “heel gedreven is” en “langetermijnvisie heeft”, maar dat hij ook “een stoorzender” zal blijven en “Trumpiaans is in hoe hij de zaken benadert”.

LEES OOK. “N-VA, CD&V, PS, SP.A, Open VLD, de groenen: allemaal hebben ze al hun nek uitgestoken. Alleen Bouchez staat op de Titanic een selfie te nemen”

Door evdg, jcd
AANGERADEN