Boris Johnson kondigt opnieuw maatregelen aan: “Misschien wel voor zes maanden”

Bron © belga, bbc

Premier Boris Johnson had het eerder al aangekondigd: liever de scholen open dan de horeca. Hij lijkt nu ook voet bij stuk te houden, want maandagavond werd beslist de pubs en cafés een sluitingsuur op te leggen.

Vanaf donderdag moeten de pubs in Engeland ten laatste om 22 uur de deuren sluiten. Dat heeft de regering aangekondigd. Met de maatregel wil Londen de nieuwe golf van coronabesmettingen indijken. Ook zal er enkel nog aan tafel bediend mogen worden. Dat zijn de gevolgen van ‘alert-niveau 4’, het Britse waarschuwingssysteem.

Premier Boris Johnson sprak dinsdagmiddag in het Lagerhuis over de nieuwe beslissingen om de ernst van de situatie duidelijk te maken en het volk aan het belang van social distancing en handhygiëne te herinneren. Hij kondigde een ban op indoor sportactiviteiten aan en zei dat de geplande terugkeer van supporters in voetbalstadions op 1 oktober voorlopig “gepauzeerd” wordt. Ook het aantal gasten op trouwfeesten werd gehalveerd naar 15. Voor begrafenissen blijft dat aantal wel op 30 liggen.

Mondmaskers

Mondmaskers zullen ook verplicht worden voor personeel in winkels en passagiers in taxi’s. Johnson zei dat de maatregelen misschien wel “zes maanden” lang konden duren. “Dit is geen terugkeer naar de volledige lockdown van maart. We geven geen instructies om thuis te blijven”, zei Johnson. Hij benadrukte dat scholen en bedrijven openblijven. “Maar we vragen wel dat wie van thuis uit kan werken, dat ook doet.”

LEES OOK. OVERZICHT. Terwijl België discussieert over bubbel, worden maatregelen in Europa weer fors strenger (+)

De voorbije dagen kwamen er in Groot-Brittannië dagelijks tussen 3.500 en 4.000 nieuwe besmettingen bij. Gezondheidsexperts waarschuwden eerder op maandag dat het land zonder strengere maatregelen tegen midden oktober afstevent op 50.000 nieuwe gevallen per dag. De Britse regering denkt er dan ook weer aan om delen van het openbare leven opnieuw tijdelijk stil te leggen, een soort pauze van twee tot drie weken waarin de pubs en restaurants opnieuw gesloten zouden worden. In sommige regio’s in het noordoosten van Engeland, Noord-Ierland en Wales gelden al strengere maatregelen.

Door nba, sgg
Meest recent