“Niet voor herhaling vatbaar”: Gent moet Overpoort al na eerste dag evalueren

Gent -

Op de eerste dag van het academiejaar was het in de Gentse uitgaansbuurt maandagavond al zo druk dat de politie de Overpoort om 22 uur moest afsluiten. UGent-rector Rik Van de Walle smeekt de studenten het veilig te houden. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) zegt dat de situatie “geëvalueerd zal worden.” Maar caféuitbaters zeggen dat “sluiten geen optie is”.

De start van het academiejaar lokte heel veel studenten naar de Overpoortstraat. De Stad stond maandag voor het eerst terrassen toe in de bekende uitgaansbuurt, om de social distancing te garanderen. Maar net dat mislukte. Door de grote drukte liep het mis in de Overpoort.

“Dit is echt niet voor herhaling vatbaar”, zei Mathias De Clercq (Open VLD), de Gentse burgemeester, dinsdagochtend op Studio Brussel. “De studenten moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. Ik heb de opdracht gegeven om de Overpoort af te sluiten om 22 uur. Dit was niet oké, men moet zijn verantwoordelijkheid opnemen.”

LEES OOK. Eerste feestavond na zes maanden in Gentse Overpoort loopt uit de hand

Gevraagd naar wat er moet gebeuren om de komende avonden een herhaling te vermijden, kon De Clercq dinsdagochtend nog geen antwoord geven. Dinsdagochtend is er overleg tussen de politie en de burgemeester. Daarna worden ook de caféuitbaters gehoord.

“We gaan dat grondig evalueren met de politie en in overleg met de caféuitbaters”, zei De Clercq op Studio Brussel. “Het is aan de studenten om hun burgerzin op te nemen. Het is de verantwoordelijkheid voor elk individu. Wij creëren mogelijkheden in de stad, wij hebben de terrassen uitgebreid. Maar het moet echt veilig.”

“Sluiten is geen optie”

Tim Joiris van de Gentse Tappers is één van de caféuitbaters die dinsdag aanschuift bij het overleg over de Overpoort. Hij was er de hele nacht aanwezig om de eerste feestnacht in de gaten te houden. “Onze cafés hebben hun uiterste best gedaan om de situatie te handhaven, maar vergeet niet dat dit heel moeilijk is. Eén student die zich niet aan de regels houdt, kan voor veel erger zorgen.”

Op het overleg wel Joiris meewerken aan een constructieve oplossing. De Overpoortstraat sluiten is volgens Joiris geen optie. “Zo verleg je de studenten gewoon en weet je niet meer waar ze zitten. Hier kunnen we proberen het beheersbaar te houden. De publieke opinie heeft zich nu gekeerd tegen ons. Hopelijk heeft dat geen impact.”

Op sociale media regent het verontwaardigde reacties. UGent-rector Rik Van de Walle smeekt de studenten op sociale media om het veiliger te houden. Officieel reageren wil ook de rector pas later, na de samenkomst van de burgemeester met de politiediensten.

Door Tuly Salumu, Bert Staes en Simon Dekaezemaker
AANGERADEN