Biden aan de leiding in peilingen belangrijke ‘swing states’

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Joe Biden, de Democratische kandidaat bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, gaat in de peilingen aan de leiding in twee staten die op 3 november doorslaggevend kunnen zijn. Volgens een gezamenlijke peiling van marktonderzoeksbedrijf Ipsos en het Britse persbureau Reuters loopt Biden in Pennsylvania 3 procent voor op president Donald Trump. In de staat Wisconsin bedraagt Bidens voorsprong 5 procent.

In Pennsylvania, een staat met een aantal grote steden, een conservatief platteland en weggekwijnde industrie, zegt 49 procent voor Joe Biden te gaan stemmen, tegenover 46 procent voor Trump. Zo’n 48 procent denkt dat Biden een beter beleid tegen de corona-epidemie zal voeren, 4 procentpunt meer dan het percentage kiezers dat juist denkt dat Trump een betere corona-aanpak in huis heeft.

Als het gaat om de economie is het vertrouwen in de president juist hoger. 51 procent denkt dat hij de economie er het best bovenop helpt, tegenover 45 procent die denkt dat die klus beter aan Biden kan worden overgelaten.

In Wisconsin zou 48 procent nu voor Biden kiezen en 43 procent voor Trump. Ook in die staat krijgt Biden het meeste vertrouwen in het aanpakken van de corona-epidemie (48 tegen 40 procent) en Trump juist in het opkrikken van de economie (48 tegen 42 procent).

Beide staten staan bekend als zogeheten ‘swing states’ of ‘battleground states’ omdat ze niet uitgesproken Democratisch of Republikeins zijn. In de strijd om het winnen van zo veel mogelijk van de 538 kiesmannen, die uiteindelijk de president kiezen, is Pennsylvania van groot belang. Wie in die staat de meeste stemmen krijgt, krijgt 20 kiesmannen achter zich. In Wisconsin zijn dat er 10.

AANGERADEN
Meest recent