MR last complete radiostilte in

Bron © Belga/La Libre

Foto: BELGA

Het is voorlopig wachten op een nieuwe vergadering met de zeven partijvoorzitters van de Vivaldi-coalitie. Om de gesprekken extra kansen te geven, heerst bij MR een volledige mediastilte. Die zou door de partijtop opgelegd zijn. Dat schrijft La Libre Belgique.

De slaagkansen van de onderhandelingen tussen liberalen, socialisten, groenen en CD&V hebben sinds afgelopen weekend een fameuze knauw gekregen. Verschillende partijen waren bepaald misnoegd over een interview waarin MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez met stelligheid aankondigde dat zijn partijgenote Sophie Wilmès premier zal blijven, maar waarin hij ook terugkwam op eerdere afspraken.

LEES OOK. De collega-onderhandelaars over Bouchez: “Geloof me, het is nog erger dan wat in de krant staat” (+)

Maandag boden preformateurs Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) hun ontslag aan bij de koning, maar die weigerde. Hij stuurde hen opnieuw op pad en vroeg om woensdag terug te komen. Rousseau verklaarde nadien dat hij voort wil werken aan oplossingen voor het land, “maar alleen met wie dat wil”. “Om het gebroken vertrouwen te herstellen, zullen heel sterke signalen nodig zijn van sommigen.” Die “sommigen”, dat is dus de MR.

LEES OOK. Heisa doet Vivaldi-steun binnen CD&V afbrokkelen: “Willen we wel meedoen aan zo’n kiekenkot?”

Ze hebben dus nog zo’n 24 uur om het vertrouwen te herstellen tussen de zeven Vivaldi-partijen. Voorlopig is er nog geen zicht op nieuwe vergaderingen met de zeven partijvoorzitters. Volgens La Libre Belgique heeft de MR-top een volledige mediastilte opgelegd gekregen om de gesprekken toch een extra kans te geven.

Benoît Piedboeuf, fractieleider in de Kamer, zou normaal maandagochtend een interview geven bij Bel-RTL, maar hij zei op het laatste moment af.

Volgens bronnen bij de liberalen kan “elk woord verkeerd geïnterpreteerd worden en het onderwerp van controverse worden. Deze stilte toont dat, in tegenstelling tot wat gezegd werd, MR wil dat de onderhandelingen succesvol verlopen en dat is ook het geval geweest van bij de start.”

Door sgg
AANGERADEN
Meest recent