Europese Commissie wil vliegroutes inkorten om uitstoot tegen te gaan

Bron © BELGA

Foto: BELGA

De Europese Commissie wil verder werken aan plannen om vliegroutes te verkorten om zo de uitstoot terug te dringen en de luchtvaartindustrie te ondersteunen. Nu is het luchtruim boven Europa vaak nog gefragmenteerd en moeten vliegtuigen zigzaggen tussen verschillende blokken luchtruimte, wat zorgt voor meer brandstofverbruik en vertragingen.

Met de plannen wordt verder gebouwd op het Single European Sky-project. Vanwege verschillende luchtverkeersleidingsgebieden is het luchtruim boven Europa soms een lappendeken en moeten vliegtuigen omwegen nemen in hun routes. Als die fragmentatie wordt aangepakt, kan dat volgens transportcommissaris Adina Valean leiden tot een vermindering van de uitstoot door de luchtvaart met 10 procent.

Ze roept de EU-lidstaten en het Europees Parlement nu op snel in te stemmen met de voorstellen om de fragmentatie van het luchtruim boven Europa tegen te gaan. De Europese Commissie heeft eerder berekend dat het huidige systeem een extra vliegafstand van gemiddeld 42 kilometer per vlucht met zich meebrengt en dat de extra kosten voor de luchtvaartsector op bijna 5 miljard euro per jaar liggen.

AANGERADEN