Maaike Neuville trekt met topcast naar Cannes

Maaike Neuville speelt een van de hoofdrollen in ‘Red light’, dat geselecteerd is voor het internationale televisiefestival van Cannes. Foto: Frank Abbeloos

Vrouwen aan de macht in ‘Red light’, een nieuwe prestigereeks van Belgisch-Nederlandse makelij. De thrillerserie met onze eigen Maaike Neuville (37) en ‘Game of thrones’-ster Carice van Houten (44) is geselecteerd voor het televisiefestival van Cannes. Ook Veerle Baetens (42) doet er volgende maand een gooi naar de hoofdprijs met een andere internationale tv-reeks, ‘Cheyenne et Lola’.

Maaike Neuville trekt met topcast naar Cannes
In ‘Red light’ speelt Maaike Neuville naast twee Nederlandse sterren: ‘Game of thrones’-actrice Carice van Houten (rechts) en Haline Reijn (links). Foto: VTM

Een politieagente, een sopraanzangeres en een prostituee. Drie volstrekt verschillende vrouwen van wie de wegen elkaar kruisen in een wereld van mensensmokkel en prostitutie tussen het Antwerpse Schipperskwartier en de rosse buurt van Amsterdam. Het verhaal van de misdaadserie Red light leest als een zinderende rit, en de eerste beelden die gisteren werden gelost beamen dat alleen maar. Niet toevallig is de Belgisch-Nederlandse productie opgepikt door het internationale televisiefestival Canneseries. Dat geldt als de evenknie van het filmfestival van Cannes voor tv-reeksen. Wie naar de sterrencast van Red light kijkt, weet dat de serie verre van kansloos is.

Drijvende krachten achter het prestigeproject zijn Carice van Houten en Haline Reijn, twee van de grootste actrices van Nederland. Van Houten werd wereldberoemd als de heks Melisandre in Game of thrones en heeft een relatie met Hollywoodacteur Guy Pearce. Samen met Reijn speelde ze aan de zijde van Tom Cruise in de oorlogsfilm Valkyrie. Het duo richtte ook zelf het productiehuis achter Red light op. “Onze missie is om belangrijke verhalen te vertellen vanuit een vrouwelijk perspectief”, klinkt het. “Red light is een urgent verhaal over vrouwen, seksualiteit en macht.”

Maaike Neuville trekt met topcast naar Cannes
Carice van Houten als de heks Melisandre in ‘Game of thrones’. Foto: Game of Thrones

Juiste moment

Bij de opnames begin dit jaar namen Van Houten en Reijn elk een hoofdrol voor hun rekening. De derde gaven ze aan onze Maaike Neuville, die zo na De dag en De twaalf opnieuw een grote rol beet heeft. Ze speelt ambitieuze flik die een onderzoek moet combineren met haar gezinsleven. “Vooral de focus op die drie krachtige vrouwen trok me aan”, zegt Neuville. “Ze voeren elk op hun manier een onafhankelijkheidsstrijd. Wat mij betreft is dit de juiste reeks op het juiste moment.”

LEES OOK. Maaike Neuville over rol in ‘De twaalf’: “Er is nog te weinig zelfvertrouwen bij vrouwen” (+)

Naast Neuville spelen onder anderen ook de Vlaamse actrices Sofie Decleir en Ruth Becquart mee. Mannelijke collega’s als Koen De Bouw, Jeroen Perceval en Geert Van Rampelberg vullen de cast aan. Regisseuse Anke Blondé (The best of Dorien B.) kroop achter de camera, samen met De twaalf-regisseur Wouter Bouvijn. Ze maakten elk vijf afleveringen. Neuville en Bouvijn vielen vorig jaar al eens in de prijzen in Cannes met De twaalf, toen met het beeldje voor beste scenario.

Maaike Neuville trekt met topcast naar Cannes
Ook Veerle Baetens (links) maakt kans op prijzen in Cannes met de Belgisch-Franse coproductie ‘Cheyenne et Lola’. Foto: Streamz

Nog meer Vlaams

Red light neemt het in Cannes op tegen negen andere series van over de hele wereld. Eén ervan is de Franse reeks Cheyenne et Lola, nog een Belgische coproductie met Veerle Baetens in een van de hoofdrollen. Baetens speelt een ex-gevangene die getuige is van een moord en samen met de daderes het lijk moet doen verdwijnen. Ook hier zit een Vlaming in de regiestoel: Eshref Reybrouck, die meewerkte aan Cordon en Wat als? en sinds vorig jaar een koppel vormt met presentatrice Cath Luyten. Cheyenne et Lola verschijnt binnenkort eerst op Streamz en wordt later uitgezonden op Eén.

Canneseries vindt plaats van 9 tot en met 14 oktober. Red light krijgt enkele dagen later z’n Belgische première tijdens het Film Fest Gent en zal ook te zien zijn op VTM.

Door Dennis Van Goethem
AANGERADEN