Nairo Quintana pleit onschuldig in open brief: “Ik ben een zuivere atleet, de gevonden producten zijn niet illegaal”

 

 ©  AFP

Nairo Quintana heeft van zich laten horen na de huiszoeking die tijdens de Tour de France in het hotel van zijn team Arkéa-Samsic plaatsvond. Quintana maakt zich sterk dat er niks aan de hand is, maar wordt door Colombiaanse bondscoach wel uit voorzorg uit de WK-selectie gelaten. I

jmg, hc

LEES OOK. Vooronderzoek naar doping in de Tour: “Nairo Quintana wordt geviseerd”

De OCLAESP, een organisatie in Frankrijk die waakt over de publieke gezondheid, vond op 16 september tijdens de Tour in een hotel nabij Méribel verdachte producten bij de teamdokter en kinesist van Arkéa-Samsic. Kopman Quintana postte een open brief op Twitter waarin hij de zaken op een rijtje zet.

“Door wat er gebeurd is, wil ik graag het volgende duidelijk maken. De Franse politie heeft op woensdag 16 september een huiszoeking uitgevoerd in het hotel waar mijn team verbleef in Méribel, die dag de aankomstplaats van de Tour. De autoriteiten hebben in mijn kamer voedingssupplementen in beslag genomen die volkomen legaal zijn, ook al zijn ze misschien minder bekend in Frankrijk. Dat is de voornaamste reden waarom het een tijdje geduurd heeft om duidelijk te maken wat er precies gebeurd is.”

“Om alle twijfel weg te nemen, wil ik benadrukken dat er geen dopingproducten gevonden zijn. Ik wil ook een misverstand uit de wereld helpen. Ik heb nooit hulp gehad van assistenten of personeel van buiten mijn ploeg. Ik heb nooit iets te verbergen gehad.”

“Ik ben gisteren opgeroepen door de Franse autoriteiten. Ik heb vrijwillig alle hun vragen beantwoord: helder en met een zuiver geweten. Ik word nergens van beschuldigd. Ik blijf beschikbaar om zaken te uit te leggen, zoals ik ook gisteren gedaan heb.”

“Zuivere atleet met foutloos bloedpaspoort”

“Ik, Nairo Quintana, ben tijdens mijn hele wielercarrière een zuivere atleet geweest met een foutloos bloedpaspoort. Aan alle wielerfans wil ik zeggen dat ik op geen enkel moment in mijn carrière verboden middelen gebruikt heb om mijn prestaties te verbeteren. Noch als junior, noch als belofte en ook niet als prof.”

“Op dit moment loopt het vooronderzoek nog. Ik heb alle mogelijke twijfel van de baan geveegd en zal dat ook blijven doen tot de zaak opgehelderd is. Ik herhaal dat ik geen doping gebruikt heb en dat de gevonden producten niet illegaal zijn. Ik houd me sterk en ga verder. Ik zal de waarheid blijven verdedigen”, besluit Quintana.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 

 ©  AFP

Geen WK wielrennen in Imola

Ondanks zijn oproep in de open brief, wordt Quintana door de bondscoach uit de selectie geweerd omdat er een gerechtelijk onderzoek naar hem en zijn team loopt. Met Cristian Camilo Muñoz (UAE Team Emirates) werd in allerijl een vervanger opgeroepen. Hij rijdt zijn eerste WK bij de profs.

De Colombiaanse selectie bestaat verder uit Esteban Chaves, Sergio Henao, Sergio Higuita, Miguel Ángel López, Daniel Felipe Martínez, Harold Tejada en Rigoberto Urán.

Daniel Felipe Martinez, ritwinnaar in de 13e rit in de voorbije Tour de France, rijdt ook de tijdrit.

Ploegdokter en kine van Arkéa-Samsic worden vrijgelaten

De ploegdokter en kinesist van de Franse wielerploeg Arkéa-Samsic zijn dinsdagavond vrijgelaten. Dat bevestigde het parket van Marseille woensdag. Het parket voert onderzoek bij de ploeg nadat er talrijke gezondheidsproducten werden aangetroffen, waaronder medicijnen, en vooral ook een methode die kan worden beschouwd als doping. Het duo zat sinds maandagmiddag in voorlopige hechtenis. Het onderzoek loopt intussen verder. Het parket benadrukt dat nieuwe hoorzittingen nodig zijn vooraleer de officier van justitie een beslissing kan nemen.

De ploegdokter en kine riskeren vijf jaar cel en 75.000 euro boete voor het “voorschrijven of toedienen van verboden producten in het kader van een sportevenement aan renners zonder medische rechtvaardiging”. Renners riskeren voor dopinggebruik eveneens vijf jaar cel en 375.000 euro boete.

 

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten