Ooit verdronk ze bijna, nu maakt Maya alle surfmannen jaloers door monstergolf te bedwingen: “Ik had de dood aanvaard”

Maya Gabeira is een vrouw met ballen. De 33-jarige Braziliaanse surfster zette namelijk een nieuw wereldrecord door een golf van 22,4 meter te bedwingen.

Gabeira was al recordhoudster bij de vrouwen toen ze in 2018 in het Portugese Nazaré een golf van 20,72 meter bedwong. Deze keer ging ze dus nog hoger, hoger dan alle mannen dit jaar trouwens want werkelijk geen enkele surfer deed in 2020 beter dan de Braziliaanse.

“De golf was vrij speciaal, maar ook tegelijkertijd angstaanjagend. Dat geluid achter mij”, aldus Gabeira, die op haar 17de professioneel begon te surfen. “Een tweede wereldrecord is een beetje gek voor mij. Ik kan het niet goed vatten.”

Ongeval

In 2013 hing het leven van de Braziliaanse nochtans aan een zijden draadje. Toen viel Gabeira in het midden van het wilde water in Nazaré bewusteloos, waarna ze een tijdlang stopte met ademen. Uiteindelijk werd ze gered door collega Carlos Burle, maar ze liep wel een gebroken been op en moest drie operaties aan haar ruggengraat ondergaan.

“Ik dacht toen dat ik mijn familie nooit nog zou terugzien”, blikte Gabeira terug op het incident. “Ik had er echter vrede mee genomen. Toen ik mijn bewustzijn stilaan verloor, had ik de dood aanvaard.”

View this post on Instagram

Boat life @maldives.pirates

A post shared by Maya Gabeira (@maya) on

Door Vincent Van Genechten
    AANGERADEN