Rector van Universiteit Antwerpen: “Luister niet naar de regering, wel naar de universiteit”

Bron © Radio 1, ATV
/ Antwerpen -

“Luister niet naar de regering, wel naar de universiteit.” Dat zegt Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen. Hij wil vermijden dat de studenten vijf nauwe contacten hebben. Ook aan de UHasselt wordt eenzelfde boodschap verspreid. Alle studenten kregen donderdag een mail.

De experts zijn het niet eens met de beslissingen die woensdag gemaakt werden. De universiteiten sturen dan ook een signaal naar de studenten dat ze hun nauwe sociale contacten wel degelijk moeten beperken. “Wat de regering ook beslist, u moet buitenmatig voorzichtig zijn. U zet de gezondheid van uw ouders en grootouders op het spel. Tot nu toe hebben de studenten zeer gedisciplineerd gereageerd. Maar nu geeft de regering een heel andere boodschap en voelen wij ons in de kou gelaten. Dus beste studenten, luister naar de universiteit en niet naar de regering”, zegt Van Goethem.

Code oranje

De universiteit maakte deze boodschap duidelijk via een mail aan de studenten. Ondertekend door de rector maar ook door professoren Herman Goossens, Pierre Van Damme en Erika Vlieghe, en door prof. Guy Hubens, decaan van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen.

“Op dit ogenblik heeft de Veiligheidsraad geopteerd voor nieuwe regels die, wat de studenten betreft, hierop neerkomen:1. er is enerzijds je thuisomgeving, waar je uiteraard geen afstand bewaart en ook geen mondmasker draagt; 2. voortaan mogen jullie ook, bijvoorbeeld aan de universiteit, een groep van maximaal vijf vormen, telkens voor een maand; dus met medestudenten bij wie je zonder mondmasker en met minder dan 1,5m afstand kan vertoeven”, klinkt het.

“Ons advies is om nu niet in te gaan op het aanbod van de Veiligheidsraad om op deze wijze zulke nauwe contacten met elkaar aan te knopen. Indien je dat toch zou doen, hou die contacten echt zo beperkt mogelijk. In de leslokalen van onze universiteit geldt code oranje, en dat blijft zo. We bevelen echter ten zeerste aan om ook buiten de leslokalen onderling zo vaak mogelijk 1,5 m afstand te houden en mondmaskers te dragen wanneer je niet die afstand kunt houden.”

Na de UAntwerpen riep ook de UHasselt haar studenten op om niet in te gaan op de versoepelingen van de Veiligheidsraad. “We willen jullie - binnen de beperkingen die er nu zijn - een zo normaal mogelijk academiejaar blijven bieden én we willen de mogelijkheden die er nu zijn niet moeten terugschroeven. Anders gezegd, we zouden niet willen dat het coronavirus zich onder jullie gaat verspreiden. We willen jullie daarom vragen om de huidige maatregelen, zoals de sociale bubbel, te blijven volgen”, zegt rector Luc De Schepper aan de studenten. De oproep werd mee ondertekend door corona-experten van de UHasselt.

Dijken breken

Microbioloog Herman Goossens is er ook na een nachtje slapen niet gerust in, zegt hij bij De Ochtend. Hij is teleurgesteld in de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad. “Ik snap dat de politici de verantwoordelijkheid bij de burger leggen maar er is veel miscommunicatie en desinformatie en dat is de beste vriend van dit virus.”

De professor maakt zich vooral zorgen over de studenten en jongeren die nu ook nauwe contacten mogen hebben met vrienden. “Ik heb schrik dat zo het virus onder de jongeren vlot zal circuleren. En dat de barrières, de dijken, tussen de generaties gaan breken.”

LEES OOK. Van provinciale bubbel tot besmet cijfer, deze adviezen van experts sloeg Veiligheidsraad in de wind: “Het trok op niets”

Door nba