Lijnbus wijkt uit voor brandweer en belandt in Brugse vaart

Brugge -

Een bus van De Lijn belandde donderdagmiddag in het water aan de Buffelbrug in Brugge. De chauffeur en twee passagiers raakten daarbij lichtgewond en werden naar het ziekenhuis overgebracht. Wellicht week de chauffeur uit voor een brandweerwagen die prioritair reed. Maar dat zal het verder onderzoek moeten uitwijzen.

Spectaculaire beelden in Brugge donderdagmiddag. Op het kruispunt van de Bevrijdingslaan en de Koning Leopold I-laan gebeurde omstreeks 12 uur een zwaar ongeval. Een bus van De Lijn reed er van de Canadabrug - in de volksmond beter bekend als de Buffelbrug - af. Die belandde enkele meters lager in het water. De twee passagiers - een man en een vrouw - konden op eigen kracht achteraan uit de bus klauteren. De chauffeur geraakte tot op één van de voorwielen en werd daar opgehaald door de ladderwagen van de brandweer. De drie werden naar het ziekenhuis overgebracht met lichte verwondingen. “De chauffeur verkeert wel in shock”, klinkt het bij De Lijn. “Hij zal de nodige begeleiding krijgen.”

De camerabeelden van het vlakbij gelegen tankstation tonen behoorlijk duidelijk aan hoe het ongeval precies kon gebeuren. De bus kwam vanuit de Jan Breydellaan en reed ter hoogte van de verkeerslichten rechtdoor richting de Koning Leopold I-laan. De chauffeur rijdt door het groene licht, maar moet plots uitwijken. Vanuit de Bevrijdingslaan kwam namelijk een brandweerwagen gereden. Volgens de eerste informatie reed die prioritair. “Al maakt dat allemaal nog deel uit van het onderzoek”, zegt Lien Depoorter, woordvoerster van de Brugse politie. “Er moeten nog enkele verhoren plaatsvinden. Pas daarna zullen we een volledig beeld kunnen vormen van wat er precies gebeurde.”

Feit is wel dat de bus een duidelijk uitwijkmanoeuvre naar links maakt en zo naast de Buffelbrug belandt. Hij ramt een verlichtingspaal en rukt een deel van de ijzeren omheining van de brug af. De chauffeur en de twee passagiers kwamen uiteindelijk met de schrik vrij. De duikers van de brandweer keken voor alle zekerheid nog even rond om na te gaan of er niemand meer onder de bus was beland.

Het ongeval lokte meteen heel wat kijklustigen. De politie regelde het verkeer en probeerde die op afstand te houden. Ook burgemeester Dirk De fauw (CD&V) kwam een kijkje nemen. “Dit heb ik nog nooit gezien”, reageerde hij. “Maar gelukkig valt de menselijke schade op zich mee. Stel je maar eens voor dat dit met een volle bus tijdens het spitsuur gebeurd was.”

De takelwerken zelf zullen nog wel even in beslag nemen. Er werd een speciale kraan gevorderd om het wrak uit het water te trekken. Wellicht is de Lijn-bus in kwestie klaar voor de schroothoop. Die reed nochtans pas drie weken uit. Het ging namelijk om een splinternieuwe hybride bus.

Door tlg
AANGERADEN