Ook Koksijde schrapt WB veldrijden: “Een cross zonder publiek, dat is onmogelijk”

Foto: BELGA

Na Diegem heeft nu ook Koksijde laten weten dit jaar geen wereldbeker veldrijden te organiseren. “Dit kan ik financieel niet verantwoorden”, laat burgemeester Marc Vanden Bussche weten.

“Een wereldbeker organiseren kost ons dit jaar 250.000 euro, we hebben zelf een budget van 100.000 euro voorzien”, aldus de burgervader van de kustgemeente. “Inkomsten zullen er, onder invloed van corona, niet zijn. Kortom, een cross organiseren zonder publiek, zonder feesttenten, zonder VIP’s, dat is gewoon niet leefbaar… Een cross zonder publiek, dat is als een café zonder bier, hé. En het betekent ook minder hotelovernachtingen, minder restaurantbezoek. Het is gewoon onmogelijk en niet te verantwoorden naar de gemeenschap toe. Maar dit is niet het einde van de Duinencross. Volgende winter willen we opnieuw organiseren.”

Vanden Bussche wijst ook naar de Belgische wielrijdersbond. “De Duinencross is een klassieker en zou een beschermde status moeten krijgen”, vindt hij. “Maar ik stel vast dat de vergunning om te mogen organiseren alleen maar duurder is geworden. Van enige tegemoetkoming hebben we niets gehoord terwijl we recent nog het BK voor juniores hebben georganiseerd – zonder enige return – en ook het BK tijdrijden.”

Bij organisator Flanders Classics betreuren én begrijpen ze de beslissing. “Het is heel erg jammer maar gezien de omstandigheden niet onbegrijpelijk”, aldus CEO Thomas Van den Spiegel. “We moeten met alle betrokken partijen gaan voor een nieuwe dialoog op alle niveaus om te vermijden dat we een winter met veel minder cross tegemoet gaan.”

Wat dat betekent? “Dat iedereen water bij de wijn moet doen”, aldus Peter Van den Abeele, directeur Sport bij de Internationale wielerfederatie UCI. “We moeten vermijden dat we een winter krijgen zonder cross maar ik vrees dat er nog organisaties zullen sneuvelen.”

De wereldbeker veldrijden gaat officieel van start op 31 oktober met de manche in Overijse. Na het afhaken van Koksijde blijven er nog negen manches over.

Door gvdl
AANGERADEN