Brussels politiecommissaris tijdelijk geschorst na betoging voor betere gezondheidszorg

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Brussel / Elsene -

Een commissaris van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene is tijdelijk uit zijn functie ontheven. Dat heeft Brussels burgemeester Philippe Close (PS) laten weten. Aanleiding voor de beslissing zijn beelden die gemaakt zijn na de betoging voor betere gezondheidszorg op 13 september. Daaruit blijkt dat een burger illegaal traangas gebruikt op een betoger, terwijl de politiecommissaris geen actie onderneemt om de burger te berispen voor het illegaal bezit van traangas.

“Uit de elementen in ons bezit blijkt dat een burger een bus traangas heeft gebruikt aan het einde van de betoging van zondag 13 september, wat onaanvaardbaar en tevens illegaal is”, zegt burgemeester Close.

Uit de beelden gemaakt door nieuwszender LN24 blijkt dat het om commissaris Pierre Vandersmissen gaat. Na het zien ervan heeft Close meteen een administratief onderzoek aangevraagd bij de korpschef van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. De burger, een fotoreporter, spuit traangas op een betoger, nadat de commissaris die probeert te onderscheppen. De commissaris maakt een gebaar naar de burger met het traangas, maar grijpt verder niet in.

“In afwachting van de resultaten van dit onderzoek heeft de korpschef bij ordemaatregel beslist de verantwoordelijke directeur van de interventies, voor de duur van het onderzoek, uit zijn functie te ontheffen”, aldus Close.

Het onderzoek moet uitwijzen of commissaris Vandersmissen fout heeft gehandeld. Indien er fouten gemaakt zijn, zal dat onmiddellijk leiden tot een disciplinair onderzoek, bevestigt Close.

AANGERADEN