ESA: meteoriet vloog rakelings over Noord-Nederland

 

 ©  ESA

Bron: De Telegraaf

Een meteoriet is dinsdagochtend op slechts 91 kilometer hoogte over het noorden van Nederland en Duitsland gevlogen. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft beelden van het stuk ruimtesteen gepubliceerd. Daarop is te zien hoe het ruimtepuin laag boven de horizon vliegt, vervolgens weer hoogte wint en uit beeld verdwijnt.

Volgens ESA komt het slechts enkele keren per jaar voor dat een brandende ruimtesteen zo duidelijk is vastgelegd. Ook bijzonder is dat de meteoriet weet te ontsnappen aan de atmosfeer van de aarde, die er normaal voor zorgt dat het puin opbrandt. De organisatie vermoedt dat het gesteente niet lang genoeg in de atmosfeer vloog om op te branden.

Het ruimteobject werd gespot door camera’s van het Global Meteor Network, een project dat tot doel heeft om verspreid over de wereld met camera’s het publiek te voorzien van waarschuwingen, en een beeld te geven van hoe meteorieten rond de aarde bewegen.

De grootte en herkomst van de ruimtesteen is nog niet onbekend.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 ()

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten