Mesaanval Parijs: vijf bijkomende arrestaties

 © reuters

Bron: BELGA, bfmtv

In Parijs hebben onbekenden vrijdagvoormiddag twee mensen verwond met een mes. Dat gebeurde in het 11de arrondissement in de Nicolas Appertstraat, vlakbij de voormalige burelen van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Vier mensen geraakten daarbij gewond. In de namiddag werden al twee verdachten opgepakt. Vrijdagavond kwamen daar nog eens vijf arrestaties bij.

De feiten deden zich voor rond 11.45 uur vrijdagmiddag. Twee mensen geraakten gewond bij de mesaanval en werden in kritieke toestand afgevoerd, maar zijn niet langer in levensgevaar. De politie ging op zoek naar twee verdachten, die zouden vervolgens zijn gevlucht in de richting van de metro. Eén van de gezochte verdachten werd gevonden ter hoogte van de Bastille, hij werd door de politie opgepikt omdat hij vol bloed hing en ook voldeed aan de persoonsbeschrijving die de slachtoffers gaven. Iets na twee uur kwam er ook het bericht dat er een tweede verdachte zou opgepakt zijn. Hij werd door de politie gevat in de metro van Parijs. Dat meldt de regionale zender BFMTV.

De hoofdverdachte van de steekpartij zou een moslim uit Pakistan zijn. Hij is 18 jaar en was bekend bij de veiligheidsdiensten. Dat melden Franse media op basis van politiebronnen. Hij zou eerder dit jaar al zijn opgepakt met een steekwapen. De andere verdachte is een man van 33 jaar en komt uit Algerije. Dat meldt onder meer de Franse nieuwszender BFMTV.

Later op de dag werden er ook nog eens vijf andere mensen opgepakt. Dat heeft het Franse persagentschap AFP vernomen uit bronnen bij het gerecht. De vijf werden opgepakt in Seine-Saint-Denis, waar een huiszoeking werd uitgevoerd in een mogelijke woonplaats van de hoofdverdachte.

 ©  REUTERS

Rookpauze

De twee gewonde slachtoffers zouden werken voor het persagentschap ‘Agence Première Ligne’ in het gebouw naast de voormalige gehouden van Charlie Hebdo. De twee zouden buiten aan het roken geweest zijn, stelt BFMTV. Volgens Franse media is het dit persagentschap dat in 2015 de eerste alarmsignalen hoorden van de aanslag naast de deur. Deze journalisten hadden toen ook beelden gemaakt van de aanslag. Een collega van de gewonde journalisten, Paul Moreira, zegt wel dat het agentschap geen bedreigingen had ontvangen.

De politie is massaal ter plaatse en vraagt via Twitter om de omgeving te vermijden. Scholen, crèches en woon-zorgcentra in de buurt hebben de deuren gesloten. De Franse eerste minister, Jean Castex, heeft in de buurt een crisiscentrum opgericht en is ter plaatse. Er wordt benadrukt dat het voorlopig niet om een terreurdaad gaat, het is het parket van Parijs dat momenteel de zaak in handen heeft. “Momenteel zijn er geen aanwijzingen die duiden op een link met Charlie Hebdo. Verder onderzoek zal dat moeten uitwijzen”, zei de Parijse procureur.

De Nicolas Appertstraat staat bij de mensen in het geheugen gegrift sinds de aanslagen van 2015. De broers Saïd en Chérif Kouachi stormden toen de burelen binnen van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Ze schoten elf journalisten en tekenaars dood en verwonden er nog vijf. In hun vlucht schieten ze nog een agent neer. Momenteel is in Parijs het proces naar aanleiding van die feiten aan de gang. Bij de start van het proces publiceerde Charlie Hebdo opnieuw enkele karikaturen van de profeet Mohammed, waarna het opnieuw bedreigingen ontving van terreurorganisaties.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 (nba)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten