Dag op dag 20 jaar geleden zorgde Vince Carter voor de ‘Dunk des Doods’, volgens velen de beste dunk ooit

Vince Carter zette dit jaar officieel een punt achter zijn NBA-carrière die liefst 22 seizoenen duurde. En dat twintig jaar nadat hij voor de ‘beste dunk’ ooit zorgde, de ‘Dunk des Doods’.

LEES OOK. De historische carrière van Vince Carter in vijf onvergetelijke momenten: zo werd de man van de ‘Dunk des Doods’ een icoon

In de zomer van 2000 trok Carter met het Amerikaanse ‘Dream Team’ naar de Olympische Spelen in Athene. Zoals verwacht wonnen de Amerikanen het goud. In een wedstrijd tegen Frankrijk op 25 september zorgde de man met de bijnaam ‘Half Man Half Amazing’ voor een hoogtepunt dat twintig jaar later nog steeds wordt afgespeeld. Een kandidaat voor de beste dunk aller tijden.

Carter kreeg de bal in handen na een slechte pass van de Fransen. Het enige obstakel tussen hem en de ring was Frédéric Weis, een reus van 2m18 en enkele weken eerder door de New York Knicks als vijftiende gekozen in de NBA Draft. ‘VC’ maalde daar echter niet om, sprong hoger dan hij ooit sprong en vloog over de Fransman richting de ring… bingo! De “Dunks des Doods” was geboren.

Weis zou nooit één match in de NBA spelen. “Ik herinner me alleen dat ik sprong en een schouder raakte”, zei Carter onlangs nog. “Pas na de wedstrijd zag ik dat ik over hem was gesprongen.”

Door Vincent Van Genechten