Alle organisaties sociaal-cultureel werk behouden subsidie

Bron © BELGA

Foto: ISOPIX

Alle organisaties van het sociaal-cultureel werk behouden hun werkingssubsidie. Dat laat Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon vrijdag weten. Het gaat om organisaties zoals Welzijnszorg, Vormingplus en Femma. De subsidies werden toegekend op basis van het oude decreet. Een nieuw decreet, dat segregerende verenigingen de subsidie wil ontzeggen, is nog in opmaak. De federatie van het sociaal-cultureel werk had naar eigen zeggen meer verwacht van een minister die het verenigingsleven de volgende maanden en jaren een cruciale rol ziet spelen.

N-VA, CD&V en Open VLD dienden in november vorig jaar een voorstel van decreet in om socio-culturele verenigingen “die zich terugplooien op hun etnisch-culturele afkomst en segregatie in de hand werken” niet langer te ondersteunen. De aanpassing moest ingaan op 1 december.

De linkse oppositiepartijen SP.A, Groen en PVDA wezen erop dat de Strategische Adviesraad voor Cultuur (SARC) bijzonder kritisch was voor de plannen van de Vlaamse regering en verweten de meerderheid geen advies van de Raad van State te willen vragen. Ze startten een ideologische alarmbelprocedure op in Kamer en Senaat, die evenwel ongegrond werd verklaard.

De meerderheidspartijen werken nu aan een nieuw decreet, waarin een paar andere juridische accenten worden gelegd. Dat zal pas binnen vijf jaar kunnen worden gebruikt, deze subsidieronde werd nog uitgevoerd op basis van het oude decreet.

Jambon laat weten dat alle organisaties hun subsidies behouden. Hij vindt het naar eigen zeggen niet het moment om de subsidie-enveloppes stop te zetten of tot het uiterste te laten dalen. Geen enkele organisatie verliest daarom meer dan 15 procent. Er werd deze keer in het bijzonder gefocust op ouderenorganisaties en organisaties die zich inzetten voor de Nederlandse taal.

Er kwamen ook 39 aanvragen binnen van nieuwe organisaties die nog geen erkenning kregen. Hiervan kregen er 18 een positieve beoordeling.

De federatie van het sociaal-cultureel werk reageert teleurgesteld omdat er geen budget bijkomt. Ze wijst erop dat Jambon eerder heeft verklaard dat het sociaal-cultureel werk een cruciale rol heeft om mensen weer samen te brengen na de coronacrisis. “Voor deze cruciale rol tekent de regering vandaag niet”, zegt de federatie. “De beslissingen van vandaag willen de crisis temperen, maar voeden nog geen offensief scenario voor de volgende maanden en jaren. We kijken dan ook uit naar de Septemberverklaring en vooral de daden die erop moeten volgen.”

AANGERADEN
Meest recent