‘VirusWaanzin’ vraagt vervroegde verkiezingen en wil deelnemen met kieslijst ‘STOP’

Bron © BELGA

Foto: BELGA

‘VirusWaanzin’, de vereniging die zich niet kan vinden in het advies van vooraanstaande virologen en pleit voor de afschaffing van de geldende coronamaatregelen, vraagt vrijdag om vervroegde verkiezingen. Advocaat Michael Verstraeten kondigt in een persconferentie in een residentiële wijk in Gent de lancering aan van ‘STOP’, een politieke beweging die zou deelnemen aan die verkiezingen. Al zijn er nog geen kandidaten en is het niet duidelijk op hoeveel aanhang ‘STOP’ kan rekenen.

‘VirusWaanzin’ beroept zich op twee facebookgroepen die bijna 20.000 leden vertegenwoordigen om de slaagkansen van het project te rechtvaardigen. STOP wordt geen politieke partij maar een lijst die maar één onderwerp ambieert: de afschaffing van de geldende coronamaatregelen. Advocaat Michael Verstraeten, die in 2006 nog kandidaat was op de lijst van VLD-Vivant in Gent, maakt zich sterk dat er voldoende gekwalificeerde mensen in de beweging te vinden zijn om naar de kiezer te stappen.

Vijf leden verwelkomen vrijdag de pers in een vergaderzaal zonder mondmasker of social distancing om te starten met een minutenlange verklaring, eerst in het Nederlands en daarop in het Frans. Daarin stellen ze de huidige metingen, besmettingsgraad en het advies van het gros van de virologen in vraag. Belangrijkste doelstelling voor de beweging is het schrappen van de mondmaskerplicht, social distancing en de beperking op evenementen.

“Chaos”

De huidige aanpak zorgt volgens ‘VirusWaanzin’ voor nevenschade. “In deze chaos is het gebrek aan leiderschap bij onze politici totaal”, vindt Verstraeten. De argumentatie die epidemiologen, virologen en andere experten de voorbije maanden naar voren schuiven spreken de organisatoren ook tegen. Ze verwijzen naar eigen inzichten gebaseerd op “diverse artsen en ook een epidemioloog, (ULB) professor Martin Zizi.”

Verstraeten hekelt de angst voor het besmettelijke coronavirus en de perceptie in de media. “U toont op de televisie meestal die experten die gelieerd zijn aan de staat en die werken in het karkas van wat de WHO hen aan advies geeft. Dat zijn allemaal mensen die geloven in de statistieken zoals ze voorgebracht worden in de modellen. Maar als je kijkt naar de achterliggende modellen, hebben wij daar kritiek op.”

In plaats daarvan zou een omgekeerde lockdown geïnstalleerd moeten worden, waarbij ouderen en kwetsbaren afgezonderd worden en gezonde mensen zoals voorheen kunnen leven. De risicopatiënten moeten worden beschermd, “met respect voor hun vrijheid” en de zorg moet worden versterkt. “Voor de rest moet de economie helemaal terug open en de vrijheden terug hersteld”, klinkt het.

Banden met Nederland

De leden erkennen banden te hebben met het gelijknamige VirusWaanzin dat in Nederland een stevige voet aan de grond heeft en grootschalige protestevenementen houdt in belangrijke steden. Daar heeft de organisatie steun van een relatief populaire ‘anti-vax’-beweging. Maar zover gaat Verstraeten vrijdag niet. “We willen dat vaccin accepteren op voorwaarde dat er geen vaccinatieplicht is”, klinkt het.

In een adem spreekt Verstraeten evenwel twijfel uit over de veiligheid van een vaccin dat in België zou worden aangeboden.

Meest recent