Stormachtig weekend voor de boeg, vooral aan zee rukwinden

Bron © BELGA, kMI

Foto: Hollandse Hoogte / Jan Boeve

Wie hoopte op laatste zomers weekend, is eraan voor de moeite. De herfst lijkt nu echt ingezet. Vooral aan de kust blijft het stormachtig en zijn er rukwinden mogelijk tot 110 kilometer per uur.

Zaterdag blijft het overwegend zwaarbewolkt met perioden van regen of stevige buien, mogelijk met onweer. Enkele korte opklaringen zijn toch niet uitgesloten. De maxima liggen tussen 8 graden in de Hoge Ardennen en 16 graden in de Kempen. Aanvankelijk is de wind nog matig tot lokaal vrij krachtig uit west tot noordwest met rukwinden tot 60 à 70 km/u. In de loop van de dag wordt de wind meestal matig. Aan zee blijft het een groot deel van de dag zeer krachtig tot stormachtig waaien uit noordwest draaiend naar noord, en met windstoten tot 80 à 110 km/u; in de namiddag wordt de wind aan zee vrij krachtig tot krachtig met nog pieken tot 70 km/u. Dat meldt het KMI.

Stormachtig weekend voor de boeg, vooral aan zee rukwinden
Zaterdag kan het nog stormachtig waaien. Foto: KMI

Zaterdagnacht gaat het vanaf het noordoosten flink regenen bij minima van 7 graden in de Hoge Venen tot 12 graden in Vlaanderen. Er waait een meestal matige noordwestenwind en over het oostelijk deel van het land wordt hij geleidelijk zwak. Aan de kust is de wind nog krachtig tot zeer krachtig uit noordnoordwest met rukwinden tot 70 à 80 km/u.

Zondag begint de dag in vele streken nog met regen, slecht zicht op de Ardense hoogten en veel wind over het westen. In de namiddag verwachten we enkel nog maar een paar lokale buitjes, vooral dan in het westen, en verschijnen er ook enkele opklaringen. De maxima liggen tussen 13 en 19 graden. Aan de kust zijn er ‘s ochtends rukwinden mogelijk tot 80 km/u.

Maandag is het overwegend zwaarbewolkt met enkele buien. In de namiddag wordt het in het westen mogelijk droger. De maxima liggen tussen 14 en 20 graden bij een een meestal matige en aan zee soms een vrij krachtige wind uit het noordwesten.

Dinsdag is het wisselend tot soms zwaarbewolkt met enkele lokale buien. De wind waait zwak tot matig uit het westen, later krimpend naar het zuidwesten. De maxima liggen tussen 14 en 19 graden.

Woensdag, als de timing bevestigd wordt, blijft het op een lokaal buitje na een groot deel van de dag droog met enkele opklaringen. ‘s Avonds of tijdens de nacht naar donderdag bereikt een nieuwe regenzone vanaf het westen ons land. De maxima liggen tussen 13 en 17 graden. De wind waait matig, tot soms vrij krachtig aan zee, uit zuidwest, later draaiend naar zuid.

Donderdag wordt het wisselvallig met regen of buien die kunnen gepaard gaan met onweer. De maxima liggen rond 14 graden in het centrum van het land. De matige wind draait in de loop van de dag van zuidwest naar westnoordwest.

Vrijdag lijkt het opnieuw te gaan regenen bij maxima rond 14 graden.

AANGERADEN
Meest recent