Hoofdverdachte mesaanval in Parijs legt bekentenis af: 18-jarige Pakistaan kon karikaturen profeet Mohammed niet verdragen

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

De hoofdverdachte van de steekpartij vrijdag in Parijs heeft een bekentenis afgelegd. De 18-jarige Pakistaan vermeldde daarbij ook de karikaturen van de profeet Mohammed die onlangs weer gepubliceerd werden door Charlie Hebdo, zo berichtten Franse media zaterdag eensluidend. Bij de mesaanval vlakbij de oude kantoren van het satirische magazine raakten vrijdagnamiddag twee medewerkers van het mediabedrijf Premières Lignes Télévision gewond.

Charlie Hebdo was in januari 2015 het doelwit van een radicaalislamitische aanslag. Twaalf mensen lieten het leven. De twee daders werden later gedood door de politie. Drie weken geleden begon het proces tegen hun vermeende handlangers. Het tijdschrift publiceerde toen opnieuw de omstreden cartoons van de profeet Mohammed. Dat leidde ook nu weer tot protesten in islamitische landen, waaronder Pakistan.

Er werden negen mensen opgepakt voor de steekpartij van vrijdag. Vijf werden vrijdag opgepakt in een Parijse voorstad in een huis waar de 18-jarige Pakistaan zou wonen. Daarnaast werd een man die eerder een kamergenoot van hem was in het district Val-d’Oise ten noorden van Parijs aangehouden voor verhoor. Eén vrijdag opgepakte verdachte werd vrijgelaten. Die bleek volgens bronnen dichtbij het onderzoek een getuige te zijn die achter de hoofdverdachte aanrende. Zaterdag werden de jongere broer en een kennis van de islamitische tiener opgepakt.

Volgens Le Parisien wilde de 18-jarige Pakistaan journalisten van Charlie Hebdo aanvallen. Hij dacht dat het magazine daar nog gevestigd was. Uit de eerste elementen van het onderzoek blijkt dat de dader wellicht alleen handelde. “We moeten zijn omgeving nu nauw onderzoeken. Alles wijst erop dat hij alleen handelde”, zegt een gerechtelijke bron zaterdagavond.

De twee werknemers van Premières Lignes Télévision werden verwond met een groot mes. Volgens de baas van het mediabedrijf zijn ze zwaargewond in het gezicht. Hij had ook kritiek dat het gebouw van het bedrijf niet beschermd wordt sinds het proces begin september begon.

Hoofdverdachte mesaanval in Parijs legt bekentenis af: 18-jarige Pakistaan kon karikaturen profeet Mohammed niet verdragen
Foto: AFP
AANGERADEN