UCI-voorzitter krijgt wind van voren van renners nadat hij kritiek op vakbond “fake news” noemt

Foto: REUTERS

Het zit er bovenarms op tussen de professionele wielrenners, hun vakbond CPA en de internationale wielerunie UCI. Zeker nadat UCI-voorzitter David Lappartient de kritiek op die CPA zaterdag afdeed als “fake news”.

De Franse UCI-voorzitter David Lappartient gaf zaterdagochtend in Italië een persconferentie om de kritiek die er is op rennersvakbond CPA te pareren. “Fake news dat bedoeld is om de CPA te destabiliseren” noemt hij de kritiek. “De CPA doet zijn job en zal het officiële orgaan voor de renners dat erkend wordt door de UCI.” Daarop kreeg Lappartient meteen de wind van voren van een heleboel renners uit het peloton. Onder meer Jasper Stuyven, Edward Theuns, Steven Kruijswijk, Sam Bewley, Koen de Kort, Quinn Simmons, Alex Howes en Stef Clement lieten ongenoegen blijken.

Officieel is de CPA de vakbond van de renners, maar ze wordt bestuurd door Gianni Bugno en Pascal Chanteur, marionetten van de UCI. Bovendien is de UCI ook op elke CPA-vergadering aanwezig en is er dus weinig echte vakbond van de renners aan. Alle voorstellen van de renners in de CPA worden gereguleerd door de UCI en de renners vinden dat niet kunnen. Bugno krijgt dan weer veel kritiek omdat hij enkel Italiaans spreekt en dus nooit kan meepraten op vergaderingen in het Engels of Frans. De CPA waakt over de verdeling van het prijzengeld en de veiligheid van coureurs en hun pensioenen, maar dat is alle drie een zootje

De renners willen dat elke renner een stem krijgt om de CPA-voorzitter te verkiezen. Nu stemt voor elk land een afgevaardigde met het gewicht van dat land. Dat komt erop neer dat als de afgevaardigden van Italië (in functie van Gianni Bugno) en Frankrijk (in functie van Lappartient) stemmen, de andere landen geen kans meer maken om een meerderheid te bekomen. Als elke renner een stem krijgt, zoals in een democratie, denken de renners dat ze erin zullen slagen om wel een andere voorzitter te kunnen verkiezen.

Door Maarten Delvaux en Bram Vandecapelle
AANGERADEN
Meest recent