Oliver Naesen na verkenning WK-parcours: “Er moet maar één tactiek zijn voor de Belgen: alles voor Wout van Aert”

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Oliver Naesen verkende zaterdagvoormiddag samen met Wout van Aert het parcours van de wegrit op het WK wielrennen in het Italiaanse Imola. “Het is lastig, heel lastig”, sprak hij na afloop. “Maar dat wisten we ook op voorhand. Er moet maar één tactiek zijn voor de Belgen: alles voor Wout van Aert.”

LEES OOK.“Met Van Aert heeft Verbrugghe zijn gedroomde kopman, alleen wordt hij niet zo behandeld”

De Belgische mannen trainden zaterdag niet in blok. Wout van Aert en Oliver Naesen verkenden het parcours, Jasper Stuyven trainde achter de brommer en de vijf andere Belgen Pieter Serry, Tiesj Benoot, Greg Van Avermaet, Tim Wellens en Loïc Vliegen werkten samen een trainingsritje af, al deed niet iedereen van hen evenveel kilometers. “Wout en ik zijn met de wagen naar het parcours gereden en hebben er één rondje gereden”, verduidelijkt Naesen na afloop. “Daarna zijn we met de fiets teruggekeerd naar het hotel van de Belgen. Een trainingstochtje van 52 km in totaal.”

Voor Naesen had het parcours weinig verrassingen in petto. “We wisten dat het lastig ging zijn en dat is bevestigd na de verkenning. Je hebt die twee hellingen, maar ook daartussen is het nooit vlak. Er is weinig ruimte om te recupereren, enkel even een paar kilometer op het racecircuit omdat het daar vlak is en de wegen breder zijn, maar het wordt een slopende koers. Het wordt voortdurend duwen en concentreren. Die eerste helling is de kortste van de twee en valt best wel mee, de tweede helling is een stuk steiler. Of ik tevreden ben met dit parcours? Tja, het is een parcours voor een heel sterke Wout van Aert, hij is positief ingesteld en hij was heel gelukkig met wat hij gezien heeft. Natuurlijk, dit is geen Ronde van Vlaanderen-parcours: dan zou het helemaal op zijn lijf geschreven zijn en zou er slechts één topfavoriet zijn. Maar Wout heeft wel wat bewezen de voorbije weken, dus we moeten zeker niet klagen.”

Oliver Naesen na verkenning WK-parcours: “Er moet maar één tactiek zijn voor de Belgen: alles voor Wout van Aert”
Foto: Photo News

Naesen moet de Belgen in positie houden op dit parcours. “Positionering wordt heel belangrijk”, vindt hij. “Je moet je kopmannen vooraan houden op deze smalle, bochtige wegen. Er is geen aanloopronde, we beginnen meteen met de lokale rondes, de koers begint vanaf kilometer nul. Ik hoop dat de koers redelijk gesloten blijft en er pas vuurwerk op het eind komt. Ik hoop echt dat het geen slopende klimkoers wordt waar de Colombianen of andere landen er op 100 km van het eind al de ‘pees opleggen’. Dat is geen scenario voor ons.”

Wie zijn volgens hem de favorieten? “Ik kijk naar blokken: Denemarken met kopman Jakob Fuglsang, en individuen als Julian Alaphilippe die ook een ganse ploeg achter zich heeft. De Slovenen met Pogacar en Roglic, Italië dat altijd goed is op een WK en nu voor eigen volk rijdt, de Spanjaarden als blok. De wereldtoppers eigenlijk.”

LEES OOK.Na zilver nu goud? Dan moet Wout van Aert zondag deze tien in de gaten houden

AANGERADEN