Eli Iserbyt demonstreert tijdens Rapencross in Lokeren, Thibau Nys rijdt prima eerste wedstrijd bij profs

Foto: BELGA

Eli Iserbyt heeft de eerste wedstrijd van het Belgische veldritseizoen gewonnen. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal was de beste in de eerste Ethias Cross van het jaar, de Rapencross in Lokeren. Toon Aerts en Laurens Sweeck mochten mee op het podium. De 17-jarige Thibau Nys reed zijn eerste profwedstrijd uit.

LEES OOK.Aniek Van Alphen wint eerste cross op Belgische bodem bij vrouwen, Sanne Cant wordt zesde

Wereldkampioen Mathieu van der Poel en Wout van Aert waren allebei niet van de partij in Lokeren, maar de andere toppers tekenden wel present voor de start van het Belgische veldritseizoen. Ook de 17-jarige Thibau Nys verscheen aan de start, samen met nog een aardig pakket beloftenrenners.

Tom Meeusen had er alvast zin in: de man uit Essen nam de snelste start van het veld en trok al snel ten aanval met Belgisch kampioen Laurens Sweeck en Eli Iserbyt. Ook belofte Niels Vandeputte glipte mee. Michael Vanthourenhout kwam later ook aansluiten, maar voor Toon Aerts werd het na een slechte start een achtervolgingsrace.

Kwartet

In de derde ronde volgde het kwartet van Pauwels Sauzen-Bingoal - Sweeck, Iserbyt, Vanthourenhout en de pas aangesloten beloftenwereldkampioen Ryan Kamp - de druk op. Sweeck legde een stevig tempo op en aan het eind van de ronde achtte Iserbyt zijn moment gekomen. De nog steeds pas 22-jarige jongeman uit Bavikhove pakte meteen enkele seconden. En al snel bleek dat de vogel gaan vliegen was: aan het einde van ronde vier keken de achtervolgers, met daarbij intussen ook Aerts en Nys, al tegen een achterstand van een halve minuut aan.

Eli Iserbyt demonstreert tijdens Rapencross in Lokeren, Thibau Nys rijdt prima eerste wedstrijd bij profs
Foto: BELGA

In de tweede helft van de wedstrijd kregen de deelnemers een fikse stortbui te verwerken, maar leider Iserbyt liet dat niet aan het hart komen. Achter hem verbrokkelde de groep achtervolgers: Aerts bleek in die groep de sterkste en kwam alleen tweede te liggen. Voor nummer drie Laurens Sweeck was het een gelijkaardig scenario. Thibau Nys viel intussen steeds verder terug. Niet verwonderlijk, aangezien de 17-jarige Nys het niet gewend is om wedstrijden van een uur te rijden.

De top drie bleef in de slotfase ongewijzigd. Iserbyt won met 42 seconden voorsprong op Aerts, Sweeck werd derde op 1’10” en kon nog net teamgenoot Michael Vanthourenhout afhouden. 1ste, 3de en 4de: een uitstekend resultaat voor Pauwels Sauzen-Bingoal. “Ik was afgelopen dinsdag tijdens het Belgisch kampioenschap in Anzegem ook al goed en die conditie heb ik meegenomen naar deze Rapencross”, vertelde de 22-jarige West-Vlaming.

Al na een derde van de wedstrijd ging Iserbyt er alleen vandoor. “De eerste twee ronden moest ik er echt nog wel inkomen. Eens ik aan de leiding kwam, kon ik meteen een mooi tempo ronddraaien. Ik zag dat er hier en daar wat foutjes gemaakt werden en nam al snel de beslissing om te gaan aanvallen. De ploegmakkers konden achter mij mooi afstoppen. De regen die op het einde viel, speelde ook in mijn voordeel.”

“De kop is eraf”

“Ik was donderdag al eens langs geweest op dit parcours. Toen lag het nog helemaal droog, maar ik wist dan wel al dat er grote verschillen gingen gemaakt worden. Het is hier een heel lastig rondje. Bovendien speelde de techniek ook wel een grote rol.”

Toon Aerts was de enige die nog wat weerwerk bood. “Ik hield hem wel in de gaten. Hij mocht niet al te dicht komen en ik kon de kloof groot genoeg houden. Ik had wel een bondgenoot in de regen. Die zorgde ervoor dat het parcours er alsmaar technischer op werd. Honderd procent top ben ik nog niet en ik hoop de komende weken nog beter te worden. Het is wel altijd mooi om de eerste cross van het seizoen te winnen. De kop is eraf.”

Eli Iserbyt demonstreert tijdens Rapencross in Lokeren, Thibau Nys rijdt prima eerste wedstrijd bij profs
Foto: BELGA

Thibau Nys kwam als 18de over de streep. De zoon van oud-wereldkampioen Sven leek last te hebben van de rug na een val eerder in de race en bevestigde dat na afloop. “Ik heb er wel van genoten, van die eerste cross in de hoogste categorie”, vertelde de 17-jarige Nys. “Het was een technische omloop en de weersomstandigheden zorgden ervoor dat er slijk lag en het vrij zwaar werd. Echt tevreden over mijn prestatie ben ik wel niet. De start verliep goed, maar ik kreeg gaandeweg last aan de rug. Die laat ik morgen wel eens onder handen nemen door de kinesist. Misschien ligt daar de oorzaak dat er vandaag niet veel meer in zat. Mijn volgende crossen worden de Polderscross van Kruibeke en de Superprestigecross van Gieten.”

Eli Iserbyt demonstreert tijdens Rapencross in Lokeren, Thibau Nys rijdt prima eerste wedstrijd bij profs
Foto: BELGA
Eli Iserbyt demonstreert tijdens Rapencross in Lokeren, Thibau Nys rijdt prima eerste wedstrijd bij profs
Foto: BELGA
Door Sam Varewyck
AANGERADEN