Zuid-Korea mag grens Noord-Korea niet oversteken voor zoektocht naar vermoorde ambtenaar

Bron © BELGA

Foto: AFP

Noord-Korea heeft Zuid-Korea zondag gewaarschuwd dat het de westelijke zeegrens niet meer mag oversteken in de zoektocht naar het lichaam van de Zuid-Koreaanse ambtenaar die gedood werd door Noord-Koreaanse soldaten.

Seoel is op zoek naar het lichaam van de 47-jarige medewerker van het ministerie van Oceanen en Visserij, die eerder deze week verdween tijdens een inspectie op een tiental kilometer ten zuiden van de zeegrens tussen beide landen.

Volgens Zuid-Korea hebben Noord-Koreaanse soldaten dinsdag op de man geschoten omdat ze dachten dat hij een indringer was. Seoel denkt dat Pyongyang het lichaam verbrandde, terwijl Pyongyang stelt dat het lichaam verdween in de zee.

“We eisen dat het zuiden onmiddellijk de indringing stopt via de militaire demarcatielijn in de westelijke zee, die kan leiden tot de escalatie van de spanningen”, aldus het staatspersagentschap KNCA.

Volens KNCA onderzoeken de Noord-Koreaanse autoriteiten het “vreselijke voorval dat nooit had mogen gebeuren” en zullen ze Zuid-Korea vrijdag op de hoogte brengen van hun “uitgebreide bevindingen”. Noord-Korea zal een zoekactie organiseren in de zuidwestelijke waters en de westkust, klinkt het nog.

Zuid-Korea mag wel zoekacties uitvoeren in zijn eigen wateren, “maar we kunnen het nooit negeren als men binnendringt in onze territoriale waters en we raden het zuiden met klem af om dat te doen”.

Volgens het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap zet Zuid-Korea zondag zijn zoektocht verder ondanks de waarschuwingen van Noord-Korea.

AANGERADEN
Meest recent