Kinderpsychiater Peter Adriaenssens over opvoeding door Albert en Paola: “Onaanvaardbaar”

Filip op de schoot van Albert en Paola. Rechts: Peter Adriaenssens. 

Filip op de schoot van Albert en Paola. Rechts: Peter Adriaenssens. ©  Photo News

Kinderpsychiater Peter Adriaenssens is ongemeen scherp voor de ouderlijke capaciteiten van koning Albert en koningin Paola in de jaren zestig en zeventig. Hoe zij hun kinderen aan hun lot hebben overgelaten, noemt hij “onaanvaardbaar”. In vergelijkbare situaties zou vandaag de jeugdzorg ingrijpen, zegt Adriaenssens in een documentaire reeks over koning Filip op Canvas.

Wim Dehandschutter

Hij zal maandagavond acht seconden aan het woord komen in de tweede aflevering van Filip van België: de lange weg naar de troon. Maar wat Peter Adriaenssens in die twee zinnen zegt, is behoorlijk explosief.

“Vorm van kindermishandeling”

Letterlijk uit de mond van de vermaarde kinderpsychiater: “Wat hij meegemaakt heeft, zou vandaag onaanvaardbaar zijn. Het zou eigenlijk de tussenkomst van hulpverlening rechtvaardigen.” Adriaenssens duidt wat hij met zijn korte quote bedoelt: “Als je dat door de bril van vandaag bekijkt, dan is dat emotionele, affectieve verwaarlozing. Zo noemen we dat. En dat is vandaag een vorm van kindermishandeling.”

Hij, dat is koning Filip (60). En het gaat over zijn kindertijd, waarin hij, zijn zus Astrid en broer Laurent werden verwaarloosd.

Volgens Adriaenssens, die geen vertrouweling is van onze vorst, gaan kinderen daardoor erg in het eigen hoofd leven. Bovendien zouden ze een “wat angstige, vermijdende stijl” hebben. Dat koning Filip vaak te horen kreeg dat hij houterig overkwam en zijn functie niet goed uitoefende, kan op weinig begrip rekenen van de kinderpsychiater. “Het is toch wel heel bijzonder dat wij het normaal vinden dat wij democratisch beslist hebben dat één kind in ons land niets te zeggen heeft over zijn leven en toekomst.”

Filip als kind. 

Filip als kind. © VRT 

Albert en Paola kregen direct na hun jawoord drie kinderen op korte tijd: Filip (1960), Astrid (1962) en Laurent (1963). Maar ze groeiden al snel uit elkaar. Na de geboorte van Laurent leefden ze de facto elk hun eigen leven.

HERBELUISTER. Podcast: “Koning Filip kon als kind niet rekenen op zijn ouders, als koning evenmin”

Albert had een nieuw gezin met Sybille de Selys de Longchamps en hun buitenechtelijke dochter Delphine Boël. Over Paola gonsde het dan weer van de geruchten dat ze minnaars had. De grootste slachtoffers waren de kinderen, die opgroeiden zonder aanwezige ouders en nestwarmte.

Gouvernantes en nanny’s

Filip verbleef vaak bij schoolvriendjes. Thuis werd hij opgevoed door gouvernantes en nanny’s. Zijn kinderloze oom koning Boudewijn nam hem onder zijn vleugels, omdat hij wist dat Filip ooit in zijn voetsporen zou treden.

In een latere aflevering van Filip van België, een vierdelige documentaire reeks over het leven van de huidige koning, zal Peter Adriaenssens uitgebreider aan het woord komen. Hij zal dan toelichten hoe Filip zelf zijn kinderen opvoedt.

Filip van België, maandag om 21.20 uur, Canvas

Albert en Paola, met hun kinderen (v.l.n.r.) Astrid, Laurent en Filip. 

Albert en Paola, met hun kinderen (v.l.n.r.) Astrid, Laurent en Filip. ©  Photo News

LEES OOK

Nu in het nieuws