REACTIES. Bondscoach Rik Verbrugghe: “Tactisch maken we geen enkele fout”

Foto: Photo News

De Belgen reden collectief een beresterk WK wielrennen bij de mannen, maar moesten uiteindelijk tevreden zijn met een zilveren medaille voor Wout van Aert. De ontgoocheling overheerste achteraf, al waren ze ook wel trots op de geleverde prestaties.

LEES OOK. Bittere ontgoocheling bij Wout Van Aert: “Maar ik ben niet kwaad op Roglic”

Bondscoach Rik Verbrugghe: “Mijn eerste gevoel is ontgoocheling, dat zal ook zo zijn voor Wout. Vooral als je ziet hoe hij de sprint wint en de ploeg gereden heeft. Tactisch maken we geen enkele fout, op het juiste moment nemen we de koers in handen. Mijn jongens heb ik niks te verwijten. We botsen op een super Alaphilippe zoals op een super Ganna in de tijdrit. Dat is twee keer zilver, dat is wel zuur. Maar collectief leggen we mooie prestaties neer. Ik heb dikwijls gehoord dat Greg Van Avermaet niet kna rijden voor een kopman, maar hij bewijst het omgekeerde vandaag. We hebben gekoerst met één doel: wereldkampioen worden met Wout. Ik vind het echt spijtig voor de jongens die zo hard gewerkt hebben, maar Alaphilippe was te sterk. Er zaten vijf sterke renners vooraan, maar ze weten dat als ze met Van Aert opnieuw naar toe Alaphilippe rijden, geklopt worden. Maar als we er niet naartoe rijden hebben we ook geen kans. “Ik stond op de klim in de laatste drie ronden en heb vandaar mijn instructies gegeven, maar ik heb gezegd tegen de vijf dat ze moesten samen rijden en dan nog alles mogelijk was. Maar Alaphilippe was te sterk.”

Greg Van Avermaet: “De ploeg heeft goed gereden, Wout ook. We speelden zijn kaart. Maar er reed iemand rond die sterker is, dat is geen schande. Tweede is ook een mooie plaats. Het is héél zuur voor hem. Ik denk dat we deden wat we moesten. We kunnen er niet veel op zeggen. Wout voelde zich de hele dag goed, en dan was het zaak om de koers in handen te nemen in het laatste deel en tempo te rijden op de klimmen om aanvallen te vermijden. En dan hopen dat hij mee kon met de beste wat hij ook deed. IK denk dat hij een sterke koers rijdt, maar het is niet simpel om wereldkampioen te worden. Voor mezelf was het zaak om goed tempo te rijden aan de voet van de klim en dan hopen dat ik kon overleven om misschien iets te doen in de sprint. Maar ja, het was maar een kleine groep en ik kon echt niet meer mee. Dan was het aan Wout alleen om het te klaren. Ik zat te ver om demarrage te zien, maar Wout zei dat Alaphilippe op de grote plaat door trok op zo’n steil stuk, dat is impressionant. Je moet ontgoocheld zijn als je zo dicht bij bent, het is het zuur. Maar we hebben ons niets te verwijten, morgen moeten we relativeren.”

Tiesj Benoot: “De beste heeft gewonnen. Wout zei dat hij wegreed en dat hij niet mee kon. Spijtig. Misschien als ik meer kan sparen dat ik erover geraak, maar dat is praat achteraf natuurlijk. We reden een perfecte koers, hele dag vooraan op twee ronden van het einde de koers in handen genomen. Wout en Greg hebben gesproken en dan zei Wout: ‘We gaan op kop beginnen te rijden’. En dat hebben we ook gedaan. En ja, ik kom nog terug en ga mee tot de laatste klim. Ik heb gedaan wat er verwacht werd. Ik had een goeie dag, het gaat beter en beter, maar het is jammer als je zo dicht komt. Ik moest me twee minuten neerzetten en vroeg aan Wout of ik moest rijden, Hij zei ‘ja, doe maar’. Ik heb gereden tot aan laatste klim, dan was het aan hem.”

Jasper Stuyven (vlak nadat hij opgaf): “Wout gaf aan dat hij goed was. We zitten in een mooie situatie. Dat we het in handen namen? Dat was aan Wout om het aan te geven. Hij had de indruk dat het een beetje nerveus was en ik geloof op drie of vier ronden van het einde verloor hij wat plekken en was hij het beu om te moeten vechten. Hij gaf aan dat we misschien moesten rijden, dan zaten we sowieso vooraan en hebben we controle. Dat rendeert nu ook, denk ik.”

REACTIES. Bondscoach Rik Verbrugghe: “Tactisch maken we geen enkele fout”
Foto: BELGA
Door Jan-Pieter De Vlieger
AANGERADEN