Europese Unie tevreden dat Zwitserland beperking vrij verkeer van personen afwijst

Bron © BELGA

Foto: ss

De Europese Unie is tevreden dat de Zwitsers zondag in een referendum een beperking van het vrije verkeer van personen met de Europese Unie afgewezen hebben. “Dit is een geweldige dag voor de betrekkingen tussen de Europese Unie en Zwitserland”, reageerde Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, zondagnamiddag op Twitter.

Zowat 63 procent van de Zwitsers stemde zondag tegen het voorstel van de rechtspopulistische Zwitserse Volkspartij (SVP). De partij wilde de bilaterale overeenkomst met de EU over het vrije verkeer van personen beëindigen. Volgens de partij lijdt Zwitserland “onder ongecontroleerde en buitensporige immigratie” en zouden banen daardoor bedreigd worden. Er zouden jaarlijks zowat 75.000 werknemers uit de EU naar Zwitserland trekken.

Michel verwelkomt de resultaten van het referendum. “We kijken er naar uit om onze nauwe samenwerking voort te zetten. Het Zwitserse volk heeft gesproken door een duidelijke boodschap te geven: samen, we hebben een mooie toekomst voor ons.”

AANGERADEN