Primoz Roglic pareert kritiek: “Ik had liever Wout van Aert zien winnen, maar ik zat op mijn limiet”

Bron © vtm

Foto: Photo News

Hij is de boeman voor veel Belgische wielerfans, Primoz Roglic. De Sloveen zat mee in de achtervolgende groep op leider Julian Alaphilippe, maar pakte zelden tot niet over. Veel Belgen hoopten op een wederdienst richting Wout van Aert voor het vele werk in de Tour, maar ze kwamen bedrogen uit. Roglic - die uiteindelijk zesde werd - was zich van geen kwaad bewust. “Ik moest moeite doen om erbij te blijven”, klonk het bij VTM.

LEES OOK. Opnieuw zilver voor Van Aert: beresterke Alaphilippe kroont zich tot wereldkampioen in Imola

De Sloveense tandem was onze landgenoten niet goed gezind. Door de aanval van Tadej Pogacar moesten de Belgen vol aan de bak in de achtervolging, en verspeelde Wout van Aert kostbare krachten. En toen Julian Alaphilippe ging, zat Roglic mee in de achtervolgende groep maar kon hij Van Aert niet aan de regenboogtrui helpen. “Wout is een groot kampioen en sportman”, reageerde de runner-up van de Tour bij VTM. “Ik heb alles gegeven, hij is tenslotte mijn ploegmaat. Ik had liever gezien dat hij wereldkampioen was geworden in de plaats van Alaphilippe. Zelf zat ik volledig op mijn limiet en moest ik al moeite doen om de eerste in ons groepje bij te houden, ik kon niet eens sprinten. Nu ga ik vooral rusten en bekomen van de zware Tour.”

Pogacar offert zich op

Met Tadej Pogacar en Primoz Roglic had Slovenië de nummers één en twee van de Tour aan de start. Het was Pogacar die zich opofferde. Op 42 kilometer van de streep viel hij aan uit het peloton en zette de Belgische selectie onder druk. “Het was vooraf niet beslist wie van ons twee de kopman zou zijn. Toen ik op drie ronden van het einde moest wisselen van fiets, voelde ik dat ik geen superbenen meer had en besloot ik mij op te offeren voor Primoz. Met mijn aanval probeerde ik een schifting door te voeren. Ik wou zo de koers hard proberen te maken en ik had gehoopt dat er een paar andere sterke renners zouden meeglippen. Dat gebeurde niet, dus zette ik toch door om de Belgische ploeg te ontwrichten.”

Dat lukte. Want in zijn eentje deed Pogacar Serry, Vliegen en Wellens kapseizen. “We mogen trots zijn op onze wedstrijd. We zijn maar een klein landje, maar hebben toch de wedstrijd kleur gegeven”, aldus Pogacar, die woensdag afzakt naar de Waalse Pijl, net als Roglic.

LEES OOK. Bittere ontgoocheling bij Wout Van Aert: “Maar ik ben niet kwaad op Roglic”

Door Raf Hermans, bvc
AANGERADEN