Begrotingsdiscussie nog hele kluif, mogelijk maandag nog onderhandelingen

 

 ©  BELGA

Bron: BELGA

De onderhandelaars van de zeven partijen die een nieuwe federale regering willen vormen, zitten zondagavond nog steeds rond de tafel op zoek naar een regeerakkoord. De kans lijkt klein dat ze hun werk in de loop van de nacht helemaal zullen kunnen afronden. Met het begrotingswerk ligt er immers nog een hele kluif op de tafel.

De voorzitters van liberalen, socialisten, groenen en CD&V zijn nu al dagen intensief aan het onderhandelen over een regeerakkoord, dat ze uiterlijk maandag klaar willen hebben. De coformateurs Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open VLD) moeten dan verslag uitbrengen aan de koning. Wanneer ze dat precies moeten doen, is nog niet duidelijk. Aan VTM Nieuws sprak Magnette zondagmorgen over “maandagavond”.

Er wachten nog lange onderhandelingsuren in het Egmontpaleis. Nadat zondag onder meer over fiscaliteit is gesproken, wacht ook nog het begrotingswerk, waardoor uiteindelijk ook heel wat eerder afgesproken maatregelen opnieuw op de tafel komen. Vraag is bijvoorbeeld hoe de door de sommige partijen gevraagde verhoging van de minimumpensioenen gefinancierd zal worden en hoe die verhoging concreet in de tijd gepland zal zijn.

Voorlopig is niet duidelijk of de onderhandelaars zondagnacht “tot de finish” gaan. Mogelijk komen ze maandag nog bijeen om de laatste zaken uit te klaren. Dat gaan niet in het minst om de verdeling van de bevoegheden tussen de verschillende partijen en de vraag wie er uiteindelijk premier wordt. Aan RTL-Tvi zei Waals minister-president Elio Di Rupo dat het niet “ongerechtvaardigd” zou zijn mocht de PS vragen om de eerste minister te mogen leveren, omdat de socialistische familie (PS en SP.A) de grootste politieke familie is. Maar Di Rupo nuanceerde wel: “Dat is nog iets anders”, reageerde hij op de vraag of de PS de Wetstraat 16 effectief zal opeisen.

Beweging.net, de christelijke werknemersbeweging, reageert intussen positief op de vorming van de Vivaldi-coalitie. “Als beweging.net zijn we dus in positieve verwachting van een regering die eindelijk de slagschaduw van de verkiezingen achter zich laat en zich ten volle richt op de vraagstukken van ons land. We hebben al meer dan 400 dagen geleerd dat angst een slechte raadgever is. Wanneer deze partijen de moed hebben in een regering te stappen, verdienen ze minstens daarvoor krediet”, zegt voorzitter Peter Wouters in een boodschap op de website van beweging.net .

LEES OOK

Nu in het nieuws