Timothy nam op zijn 9de voor het eerst heroïne: “Het doet me allemaal niets meer”

 

 ©  VTM

In Axel gaat binnen bezoekt Axel Daeseleire (51) het afkickcentrum van Sleidinge. Een week lang wandelt hij mee met verslaafden op de afdeling crisistoxicomanie. Hij ontmoet er de 33-jarige Timothy, die voor het eerst harddrugs nam toen hij amper negen was.

Tom Vets

Op de afdeling waar Daeseleire vijf dagen verblijft worden mensen geholpen die met een verslaving kampen, en verslaafden die ook een psychische problematiek hebben. Timothy is 33 jaar en werd 19 maanden geleden geïnterneerd. Het was dat, of twee jaar cel. Zijn levensverhaal maakt indruk op Axel. “Toen ik zeven was, heb ik voor het eerst een sigaret gerookt. Op negen jaar heb ik voor het eerst heroïne gebruikt, samen met een oudere heroïneverslaafde die me dat aanbood”, vertelt Timothy. “Op mijn twaalfde kreeg ik mijn eerste spuit cocaïne van hem. Ik was jong, maar wist toen al goed waarmee ik begon.”

LEES OOK. Onze chef media keek naar ‘Axel gaat binnen’: “Daeseleire is eindelijk geland als tv-maker”

Timothy was verslaafd van zijn zeventiende tot zijn dertigste en is ondertussen succesvol van de drugs af. “Het verblijf hier heeft me goed gedaan. Ik verlaat het afkickcentrum elk weekend om naar mijn ouders te gaan. Ik kan het nu aan om iemand te zien drinken, ik kan iemand een joint zien roken. Het doet me allemaal niets meer. Mijn vrijheid is het allerbelangrijkste.”

Ook de 44-jarige Gunther werd geïnterneerd. “Ik zit hier tegen mijn goesting, ja”, zegt de man. “Ik ben een gevaar voor de maatschappij, zeggen ze. Ik heb ooit tegen een politieman mijn gedacht gezegd, en dat mag je hier niet in België blijkbaar.” Daeseleire wil weten hoe Gunther dan “uit zijn krammen is geschoten” en hoe het zit met illegaal gebruik.

“Foute vrienden, een relatiebreuk, gezondheidsproblemen, een familielid dat overleden is, ... Zo veel zaken kunnen blijkbaar een aanleiding zijn om een verslaving te ontwikkelen”, zegt de tv-maker. “Ik heb hier geleerd dat werkelijk iedereen aan drank en drugs verslaafd kan raken, als de omstandigheden in het leven tegenzitten.”

LEES OOK. Axel Daeseleire van corona naar primetime: “Het was een close call. Toen ik uit mijn coma ontwaakte, was ik half kreupel”

Aangeboden door onze partners

Lees ook