Dries Devenyns zag vanuit zijn zetel hoe vriend Alaphilippe wereldkampioen werd: “Bondscoach begreep mijn beslissing”

Foto: BELGA

Dries Devenyns (37) volgde het WK thuis voor de televisie. Hij was geselecteerd voor de Belgische ploeg, maar bedankte voor de eer. De renner van Deceuninck – Quick -Step wilde niet in een situatie komen waarin hij achter ploegmaat en vriend Julian Alaphilippe zou moeten rijden. “Op sociale media word ik nu landverrader genoemd”, aldus Devenyns. “Maar als atleet is zo’n koers gewoon heel moeilijk. Voor Julian was het WK één van de grote doelen uit zijn carrière, sowieso de belangrijkste koers van het jaar. Daarin wilde ik niet in een andere trui moeten rijden. Dat heb ik zo aan de bondscoach laten weten. Hij begreep mijn situatie.”

LEES OOK (N+). Julian Alaphilippe vervult zijn grootste droom en trekt naar Belgische klassiekers in regenboogtrui: “Ik ga genieten in de Ronde van Vlaanderen”

Devenyns voelde zich gisteren “de hele dag nerveus.” Hij is opgetogen dat ploegmaat Alaphilippe zijn grote doel binnenhaalde, al had hij Wout van Aert net zo goed de wereldtitel gegund: “Ik heb uiteraard geen anti-Belgische gevoelens. (lacht) Ik dacht ook lang dat de achtervolgers Julian nog zouden inhalen, maar blijkbaar zat iedereen op zijn limiet.”

Zijn persoonlijke situatie ziet Devenyns als een aanbeveling om een WK niet met landenteams, maar wel met de merkenploegen te rijden. “De strijd zou nog veel mooier zijn. Nu is de belangenvermenging als renner onvermijdelijk. De mensen die kritiek hebben op mijn keuze zijn waarschijnlijk dezelfde die vinden dat Primoz Roglic voor Wout van Aert had moeten werken.”

Devenyns rijdt woensdag samen met Alaphilippe in de Waalse Pijl. “Julian zal energie putten uit die trui, zoals het voor mijn carrière heel mooi is dat ik in steun van de wereldkampioen kan rijden.”

LEES OOK (N+). Patrick Lefevere: “Devenyns wilde niet dat ze hem konden vragen om een gat op Alaphilippe dicht te rijden”

AANGERADEN