Opgelet: keuzestress loert achter de hoek in cultuurland

Foto: Steven Hendrix & Klaas Vandromme

Gent -

Wat ruist er in het struikgewas? Het begrip keuzestress duikt zowaar stilaan opnieuw op. Het is nog uitkijken met de capaciteit van de zalen, het mondmasker moet nog op, maar de Gentse cultuursector roert zich. Gent Festival halfweg, NTGent en Kopergietery beginnen een nieuw seizoen, het Gents Universitair Museum krijgt een uitgestelde openingsmaand en er is een nieuw boekenfestival. Kijk hieronder waar u deze week zoal naartoe kan!

Gent Festival halfweg (1): Collegium Vocale brengt nog twee producties

Voor wie de concerten Für Jan Van Eyck in de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Jacobskerk moest missen en toch wil proeven van de hoge kwaliteit van het Collegium Vocale, kan dirigent Philippe Herreweghe nog in twee producties aan de slag zien: één keer maandagavond met O Dolorosa Gioia! waarin zes zangers en één luitist werk brengt uit het vijfde madrigaalboek van de Italiaan Carlo Gesualdo (1566-1613), één van de markanste persoonlijkheden uit de muziekgeschiedenis.

Daarbovenop zijn er nog de zes concerten met muziek van Bach, die een cruciale rol speelde in de internationale doorbraak van Collegium Vocale. Het Collegium brengt twee solocantates met de Engelse contratenor Alex Potter als gast. Daar zijn nog tickets voor beschikbaar.

www.gentfestival.be

Gent Festival halfweg (2): A Family Affair: Man en vrouw in pianoduo Mephisto, broer en zus Pieter en Tine Embrechts in Bijloke

Onder de rubriektitel A Family Affair brengt Gent Festival van Vlaanderen mensen op het podium die een familieband met elkaar hebben. Pianoduo Mephisto is daar één van: op donderdag 1 oktober concerteren Katrijn Simoens en John Gevaert in Muziekcentrum De Bijloke. Ze leerden elkaar kennen aan het Conservatorium van Antwerpen, wonnen tal van internationale prijzen als pianoduo en zijn ondertussen man en vrouw. Ze spelen werk van Poulenc, Rachmaninov en Schulhoff.

Op woensdag 31 september staan broer en zus Pieter en Tine Embrechts samen op het podium. Tine kennen we vooral als actrice en een mens zou bijna vergeten dat ze jarenlang met Lucas Van den Eynde en Nele Bauwens toerde met het liedjesprogramma Jukebox. Samen met broers Pieter en Bert heeft ze ook de band Embryo’s. Tijdens de lockdown ging ze met broer Pieter, die naast haar woont, opnieuw samen zingen, in den hof. Dat smaakte naar meer, en nu staan ze in Muziekcentrum De Bijloke met Nederlandstalig werk van Pieter Embrechts, met klassiekers uit de Jukebox tour en een aantal Engelstalige covers.

www.gentfestival.be

Gent Festival slot (3): slotspektakel Listen to the Lamb en BL!NDMAN Zaterdag 3 oktober, Bijlokesite, van 11 tot 22u15 en Sint-Pieterskerk (19u15 en 21u15)

Het Lam Gods is een veelluik, dus maken we er muzikaal ook een veelluik van. Zo dachten ze er bij Gent Festival van Vlaanderen over. En als internationale artiesten niet kunnen overgevlogen worden, dan vragen we gewoon aan twaalf Gentse cultuurinstellingen om elk een paneel van het Lam Gods muzikaal/theatraal te vertalen. Van saxofonist Mattias De Craene over Peenoise, Spectra en Osama Abdulrasol. Tot de onvoorspelbare ‘peters en meters’ van CirQ die zichzelf tot ridders omdopen. De bezoeker kan zelf zijn eigen parcours langs de twaalf acts vastleggen.

Saxofoonquartet BL!NDMAN speelt om 19u15 en 21u15 twee keer een slotconcert in de Sint-Pieterskerk.

www.gentfestival.be

NTGent gooit de deuren een heel weekend open Van donderdag 1 tot en met zondag 4 oktober

Première, dernière, debatten, lezingen, films, expo en kunstwerk

Wie de voorbije weken over het Sint-Baafsplein liep heeft het al gemerkt: aan de inkom van het schouwburggebouw zijn er verbouwingswerken aan de gang. Die moeten klaar zijn tegen donderdag 1 oktober, want dan gaat het nieuwe seizoen van NTGent van start. Met een premièrevoorstelling Just Asking van Oscar Van Rompay en Peter Seynaeve, waarin enkel maar vragen gesteld worden. Er is ook een dernière: Empire, het slotstuk van de Europatrilogie van regisseur Milo Rau. Verder zijn er ook lezingen, debatten en twee films van projecten van Milo Rau: Orestes in Mosul. The Making-of (Daniel Demoustier/Milo Rau)). Tot slot is er ook nog een expositie en de presentatie van een nieuw kunstwerk in de inkomhal van het schouwburggebouw.

https://www.ntgent.be

Democrazy serveert tweemaal Roosbeef op één avond.Vrijdag 2 oktober, deuren 19.15 u. en 21.00 u.

Als u van de titel begint te watertanden, is er goed nieuws. Er zijn nog tickets voor de twee concerten van Roosbeef vrijdadagavond. Jawel, twee concerten omwille van de gekende coronaregels. Roosbeef liet zichzelf onder een radiostilte even rijpen en stelt nu eindelijk in de Vooruit haar vierde studioalbum “Lucky” voor. Om inspiratie op te doen ging ze in Kentucky de bluegrasssferen opsnuiven. Schuiven vrijdag mee aan tafel: Pascal Deweze (Sukilove, Metal Molly), Tim van Oosten (Het Zesde Metaal) op drums en Tom Pintens (Zita Swoon, Het Zesde Metaal) op gitaar en keys.
Meer info

DOKBOX haalt nog een laatste weekend alles uit de kastLander en Adriaan /TheColorGrey - Vrijdag 2 okbober

Lander Gyselinck en Adriaan Van de Veld, de ene bekend als een drummer bij STUFF, Beraadgeslagen of LABtrio, de andere is pianist en luistert ook naar de naam Pomrad. Ze zijn beiden niet vies van wat elektrojazz en fleuren op van improvisatie. Benieuwd wat dit zal geven.

TheColorGrey; afstand bewaren lukt niet in de bandnaam maar zal wel tijdens het optreden moeten. Je bestelt tickets in bubbels van 1, 2, 3, of 4 personen. De Antwerpse rapper is een stichtend voorbeeld als maker van hiphopoorwurmen en schuwt ook een vleugje jazz niet.


Meer info

Ian Clement / Ila - Zaterdag 3 oktober

Ian Clement laat tijdens zijn soloproject zijn rock ‘n’ roll sloophamer achter bij zijn band Wallace Vanborn. Op z’n eentje doet hij het allemaal wat intimistischer aan. Deze week komt na z’n eerste in 2014 een nieuw album uit. Op “See Me In Synchronicity” schuwt hij geen taboes en horen we flarden uit een verleden van drugs en psychoses.

In 2019 bracht de Limburgse haar debuut-ep uit: met enkel een stel gitaren en die kenmerkende stem in een minimalistische live versie toonde ze zich als eigenzinnige artieste die de intensiteit niet schuwt. Ila is een zangeres die je aandacht grijpt en niet meer loslaat.

Meer info

Kopergietery gaat Japanse toer op met Skakira-ChikaraVan vrijdag 2 tot en met zondag 4 oktober

Kinder- en jeugdtheater Kopergietery gaat voor het openingsweekend de Japanse toer op in de voorstelling Shakira-Chikara. Shakira is Arabisch voor meisjes en betekent dankbaar, Chikara staat dan voor jongens en betekent kracht en de kunst om daarvan gebruik te maken. De voorstelling gaat over gewoontes, conventies, betekenissen van tekens en wil een beeldende muzikale zoektocht zijn naar het elkaar proberen begrijpen, ook al lijkt het aanvankelijk dat we elkaar niet verstaan. De Kopergietery belooft alvast een speels bad vol geestige culturele codes met een muzikale score gaande van Japanse funk tot Arabische schlagers.

Aan de voorstelling zijn ook nog een aantal extra activiteiten verbonden die bedoeld zijn als een introductie tot Japan.

www.kopergietery.be

Raf Walschaerts en Frans Van der Aa zijn stekeblind Zondag 4 oktober, 14 en 16 u, Minardschouwburg

Stekeblind is een theaterproductie van 4HOOG voor kinderen vanaf 3 jaar en begint met een brief van Egel aan Mol, waarin hij schrijft dat hij bij haar wil zijn. Om samen te praten, thee te drinken en daarna schaapjes te tellen en in slaap te vallen in hetzelfde bed. Een verhaal over liefde dus. Romeo & Julia voor kleuters.
Tickets

Ventilateur op Achterhamsessions Zondag 4 oktober, 16 u, Ham 12


Ventilateur verzamelt een drummer, bassist en een gitarist die invloeden uit jazz, rock en fusion combineren. Ze doen dat in een huiskamerconcert, en gaan ook daar geen improvisatie uit de weg.

Tickets

GUM opent niet één weekend, maar ganse maand Vanaf 3 oktober, Karel Lodewijk Ledeganckstraat 35

Het Gents Universiteitsmuseum, dat zowat alle vroegere universitaire musea die op diverse locaties verspreid zaten op één plek bijeenbrengt, zou in maart feestelijk open, maar daar stak covid19 stokken tussen. De opening heeft nu ruim 6 maand later plaats. Troost: er is niet één openingsweekend, maar een openingsmaand. Er zijn diverse programma’s, van basic tot meer uitgebreid, en de programma’s verschillen tijdens de week van die in het weekend. Basic staat voor een gewoon museumbezoek, maar je kan ook kiezen voor een versie waarbij je een experiment kan doen of een workshop graffiti, om in het spoor van de gekende graffitikunstenaar ROA, van wie er een indrukwekkende tekening p het gebouw staat, te gaan. De meeste zaken zijn gratis, maar reserveren is noodzakelijk.

Meer info

Hoofdstroom lanceert tweede EP op half jaar

Met de EP ‘Elk Kind’ lanceert singer-songwriter Hoofdstroom deel twee van een ongewoon tweeluik. In april van dit jaar liet hij het eerste deel los: ‘Kind Elk’ (vrij vertaald: ‘vriendelijk edelhert’), een album met zes Engelstalige songs. Op 2 oktober volgt met ‘Elk Kind’ een Nederlandstalige tegenhanger met evenveel nummers. Samen vormen de twee EP’s het debuutalbum van de Gentenaar. Het Engelstalig debuut van Hoofdstroom werd onthaald op enkele goede recensies en 35.000 streams op Spotify.

Meer info

9000 Boeken luidt eerste van twee Gentse literaire weekends in Zaterdag 3 en zondag 4 oktober, In 8 boekhandels en De Krook, S.M.A.K. en Minard

Geen grote boekenbeurs dit jaar in Antwerpen, maar niet getreurd: in acht Gentse onafhankelijke boekenhandels en in drie stedelijke cultuurhuizen vindt dit jaar voor het eerst het evenement 9000 Boeken plaats. Walry, Paard van Troje, Limerick, drie filialen van Standaard Boekhandel, De Slegte, Bookz&Booze en Copyricht zijn alvast de deelnemende boekhandels. Uitgeverij Borgerhoff & Lamberichts, die mee in de organisatie zit, zorgt voor een hele reeks activiteiten in De Krook, S.M.A.K. en Minard.

In totaal werken zo’n 40 auteurs aan het boekenfestival mee. De activiteiten gaan van een literair aperitiefgesprek met Réginald Moreels, Khalid Benhaddou, Patrick Loobuyck en Pascale Platel (op zondag 4 oktober in De Standaard Boekhandel Dok Noord), over een gesprek tussen Nina Mouton, Eva Mouton en Hanne Luyten die vertellen over ouderschap, online communities, boeken maken, fristi en chips, op zondag 4 oktober in de Krook. De drie dames trekken zaterdag overigens van boekhandel naar boekhandel om er te signeren en te vertellen. Er is ook een Nerdland Podcast Special met o.a. Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel in Minard Schouwburg op zondagavond in de Minard. Registreren via www.9000boeken.be

Eén week later beleeft Gent met Het Betere Boek en de bekendmaking van De Bronzen Uil nog een literair evenement. Alle info hierover op de site van Het Betere Boek.

An Rosiers, Steven Hendrix, Rudy Tollenaere & Klaas Vandromme

AANGERADEN