Primeur op de catwalk van Versace: voor het eerst lopen plus-sizemodellen mee

Foto: ISOPIX

Als het over diversiteit op de catwalk ging, hinkte Milaan jarenlang achterop in vergelijking met Parijs, Londen en New York. Maar daar heeft Donatella Versace op eigen houtje verandering in gebracht. Voor het eerst in zijn geschiedenis liet het Italiaanse modehuis plus-sizemodellen meelopen.

De Italiaanse modeweek is al jaren een van de meest conservatieve. Lang was er van kleurtjes en grotere maten geen spoor te bekennen, maar daar lijkt beetje bij beetje verandering in te komen. Zo waren de Nederlandse Jill Kortleve en Paloma Elsesser eerder dit jaar de eerste plus-sizemodellen die mochten meelopen in het defilé van Fendi. Die eerste was bovendien samen met Alva Claire en Precious Lee een van de drie zwaardere vrouwen die afgelopen weekend op de catwalk te zien was bij Versace. Een primeur, want het modehuis koos nooit eerder voor plus-sizemodellen.

Primeur op de catwalk van Versace: voor het eerst lopen plus-sizemodellen mee
Foto: Isopix

Hoewel creatief directeur Donatella Versace in een interview met Time in 2008 nog zei dat “maten in feite niets betekenen” en “plus-sizevrouwen niet naar zichzelf in die termen zouden moeten kijken” duurde het toch 23 jaar sinds haar aanstelling voor ze ook effectief op haar catwalk verschenen. Eerder dit jaar was er wel al een kentering merkbaar toen Lizzo in een jurk van Versace op de cover van Vogue verscheen. “Ik ben zo trots om zo’n ongelofelijk getalenteerde vrouw te mogen kleden”, reageerde Donatella toen op Instagram.

In elk geval gingen de foto’s van Jill Kortleve, Alva Claire en Precious Lee op sociale media de wereld rond. Het Nederlandse model deelde zelf op Instagram nog een boodschap. “Dit is zo’n historisch moment en ik kan nog steeds niet geloven wat me is overkomen”, klinkt het. “Ik hoop dat we hiermee de deuren helpen openen voor een nieuwe generatie met dezelfde dromen, maar die zichzelf nooit vertegenwoordigd zag in de magazines en reclames.”

Door flb
AANGERADEN