Stijn uit ‘Kamp Waes’ traint een nieuwe lading rekruten op Streamz

In daagt Stijn Swijns verschillende duo’s uit tot loodzware duels. ©  luc daelemans

Stijn Swijns (32), het voormalige Special Forces-lid uit Kamp Waes, maakt een comeback op televisie. Vanaf donderdag duikt hij op in Bootcamp, een nieuwe Vlaamse productie op Streamz.

Wout Desmytere

Het concept doet een beetje denken aan Kamp Waes, maar de VRT is niet betrokken bij deze productie. Verwacht dus ook geen Tom Waes die overal opduikt om te praten met de kandidaten. Bootcamp bestaat uit tien afleveringen, waarin zes bevriende duo’s grote sportieve uitdagingen aangaan. Het gaat om onbekende Vlamingen die wel erg goed zijn in een bepaalde sportdiscipline.

De stevige challenges waar ze door Stijn Swijns aan worden onderworpen zijn niet van de minste. Denk aan waterproeven aan Fort Napoleon in Oostende, een zware fietstocht van 105 km naar de Koppenberg in Oudenaarde en een Ninja Warrior-parkoers. Zowel fysiek als psychologisch worden de deelnemers zwaar op de proef gesteld. Af en toe lopen de emoties dan ook hoog op. Maar de duo’s gaan stuk voor stuk tot het uiterste om zich te kronen tot winnaar van Bootcamp. In Kamp Waes waren de kandidaten een week lang dag en nacht bij mekaar. Nu gaat het om afzonderlijke challenges, waarvan het relaas telkens in gebalde afleveringen van twintig minuten te zien is.

Geen showbizzcarrière

De opnames waren voor Swijns, die in Beringen woont, gesneden koek. Grenzen opzoeken en verleggen, het is iets waar hij enorm bedreven in is. Beroepshalve kon hij destijds tien maanden per jaar in de meest gevaarlijke oorlogszones gedropt worden. Maar die periode is nu een afgesloten hoofdstuk. Stijn, vader van twee jonge kinderen, richtte begin dit jaar MissionMe op, een bedrijf waarmee hij werknemers onder handen neemt die willen werken aan hun leadership en strategische vaardigheden.

In januari verklaarde Swijns nog dat zijn televisie-avontuur een eenmalige uitstap was. “Voor deze ene keer wilde ik het wel doen, om te tonen dat werken voor Defensie toch wel iets unieks kan zijn. Maar ik heb nooit een carrière in de showbizz geambieerd. Van een superdiscreet persoon naar een publiek figuur, die stap was voor mij best wel groot.” Toch maakt hij voor Bootcamp dus nog een uitzondering. Een tweede seizoen is zelfs al in de maak.

Aangeboden door onze partners

Lees ook